Közélet

2016.09.19. 11:10

Ó, az elmúlt nyár... na, de milyen is volt számokban?

JÁSZKUNSÁG A szokásosnál is melegebbje volt ezen a nyáron? Néha úgy érezte, mintha egy trópusi esőerdőben élne?

G. SZ.

Nem csoda, ugyanis a havi átlaghőmérsékleteket tekintve az idei nyár valamennyi hónapja egy fokkal melegebbnek bizonyult a megszokottnál – bocsátotta honlapunk rendelkezésére a sokatmondó adatokat Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense. De nemcsak meleg, hanem meglehetősen esős is volt a lassan magunk mögött hagyott évszak: csapadékból ugyanis majdnem másfélszer többet mértek az igazgatóság műszerei, mint a sokévi, háromhavi átlag! Ebben az esztendőben augusztus végéig már leesett az egész évre számított sokévi csapadékmennyiség...

A trópusi klímától persze azért még messze járunk – csak összehasonlításképp: a kis közép-afrikai olajnemzet, Egyenlítői-Guinea fővárosában, Malabóban átlagosan közel százkilencven milliméter eső hullik augusztusban, míg például az idei jászkunsági rekorder Kunhegyesen ez a csapadékátlag „mindössze” kereken száz milliméteren alakult (persze a két várost mintegy 4 ezer 950 kilométer választja el egymástól).
Ehhez képest a Jászkunság akár száraz sivatagnak is tűnhet(ne)... de azért a Kötivízig működési területén belül is megvoltak a rekorderek: a legtöbb esőt júniusban Karcagon (169,6 millimétert), júliusban Jászberényben (159,1 millimétert), augusztusban pedig Kunhegyesen (kereken 100 millimétert) mérték. A megyeszékhelyen júniusban 122,7 mm, júliusban 101,7 mm, míg augusztusban 51,5 mm jutott a felhőkből a felszínre.

JÁSZKUNSÁG A szokásosnál is melegebbje volt ezen a nyáron? Néha úgy érezte, mintha egy trópusi esőerdőben élne? G. SZ. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!