Közélet

2016.09.09. 11:00

Óvatosan, szabályosan, láthatóan a tanév alatt is

Szeptember nemcsak a tanév kezdetét jelenti, hanem azt is, hogy egyre több gyermek jelenik meg az utakon gyalogosként és utasként egyaránt.

Szoljon.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri, a szülőket, a felnőtteket, hogy gyermekeiket az első hetekben kísérjék el az iskolába! Mutassák meg nekik, hogy hol és hogyan tudnak biztonságosan átkelni az úttesten, példát mutatva gyermeküknek szabálykövető magatartást tanúsítsanak a közlekedésük során és kerékpárjaikat szereljék fel az előírt kötelező tartozékokkal – figyelmeztet Szabó Zita megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Magyarázzák el gyermekeiknek, hogy gyalogos és kerékpáros közlekedésük során – a reggeli és esti szürkületben, esőben és ködben – miért és mire kell különösen odafigyelni - hangsúlyozva a láthatóság fontosságát - az úttesten való haladásuk során. 
A gépjárműben történő utazáskor kiemelt figyelmet fordítsanak a biztonsági gyerekülés és biztonsági öv előírásszerű használatára!
A gépjárművezetők az oktatási intézmények környezetét fokozott óvatossággal és figyelemmel közelítsék meg!

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] FOTÓ: police.hu
[/caption]
 
A megyei baleset-megelőzési munkatársak kérik a gyerekeket, hogy az úttesten történő átkeléshez a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe! A fényjelző készüléknek csak a folyamatos zöld jelzésén haladjanak át! Amennyiben a zöld jelzés villogóra vált a megkezdett átkelést be kell fejezni, de ekkor az úttestre már nem szabad lelépni! Kerékpárral történő közlekedés során a kijelölt kerékpárutat használják! Gyalogosként is figyelni kell arra, hogy a kerékpárúton közlekedőket nem szabad akadályozni, zavarni!
 
A mindenki által beszerezhető láthatósági mellények, fényvisszaverő matricák, karpántok a baleset-megelőzés szempontjából nagyon fontosak. Kérjük, helyezzék el ezeket gyermekeik külső ruházatán, vagy táskáján  észlelhetőségük fokozása, testi épségük megóvása érdekében!
 
Mindenkinek jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Szoljon.hu FOTÓ: police.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!