Közélet

2016.09.25. 13:32

Rendhagyó dinnyeszüret

Címkék#Fegyvernek

A piacokról is egyre inkább eltűnőfélben van a magyar dinnye, kevés helyen lehet már kapni a valójában még korábban felszedett és elraktározott gyümölcsből.

K. B.

Igaz, már a szezon kezdetén is azon lehetett aggódni, hogy augusztusra elfogy a közkedvelt pirosbélű, mivel az időjárásból adódóan május elején egyszerre kötött be, később viszont a hűvös idő nem kedvezett a virágzásnak.
Van azonban, ahol még javában terem dinnye a földeken, mint például Huber István fegyverneki őstermelőnél. A gazdálkodó ugyanis előrelátó volt: szakaszosan ültetett. Fóliában március 15-én kezdtek palántázni, majd minden hónapban beültettek két sort, így biztosítva, hogy folyamatosan érjen be a gyümölcs, várhatóan szeptember végéig teremve.
Úgy tűnik, bevált a praktika, a termelő szerint várhatóan még másfél hónapig teremni fog a dinnye.

– Még mindig édes ízű a pirosbélű, és nem is kásás. De van még sárgabélű is, az is finom – nyilatkozta Huber István. – Hallottam, hogy Békésben lényegében már egy hónapja elfogyott a dinnye, ami kevés még kapható, az íztelen. Megyénkben is leszedték már. Itt még terem, úgy gondolom, az októberi szedés is ugyanilyen jóízű lesz, olyan fajtát ültettem, ami jól bírja a hűvösebb időt is.
István most is annyiért árulja a dinnyét, mint a nyáron: száznegyvennyolc forint kilója. Úgy döntött, hogy nem viszi lejjebb az árát, hisz ugyanolyan jó a minősége. Hektáronként egyébként körülbelül egy mázsányi gyümölcs teremett, melyek kilenc-tizenöt kilogrammosra nőttek, a legnagyobb pedig huszonöt kilogrammos volt. A most szedett példányok sem apróbbak az átlagnál.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Huber István (balra) földjén még most is terem a nyári finomság FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– A vevő kevesebb, mivel az szokták mondani, hogy Lőrinc után már nem olyan jó a dinnye – árulta el –, de aki itt megkóstolja, az visz is belőle. Csak most a négyes utat pont itt bontják, ahol árusítani szoktam, így egyelőre meg sem tudnak itt állni járművel…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!