Közélet

2016.09.24. 19:06

Taximentesen: nem örülnek a változtatásnak

Sokan a mai napig is a szolnoki Árkád Üzletház előtt próbálnak taxit fogni, holott már augusztus 8-tól megszűntette az ottani taxiállomást az önkormányzat. Az utasok elégedetlenségét fokozza, hogy szeptember elejétől a Kossuth téren már áthajtaniuk sem szabad a taxisoknak.

Kovács Berta

– A múltkor későbbi vonattal tudtam hazamenni a szolnoki rokonlátogatásról, mert az Árkádoknál akartam kocsiba szállni, ahol hiába vártam – mesélte a már nyugdíjas Tóth Károly. – Járókelők szóltak, hogy áthelyezték az állomást, de hogy hova, nem tudták megmondani, így keresgélhettem. Ekkor tudtam meg, hogy a Kossuth téren nem lehet már átkelni – panaszolta.
– Az Árkád Üzletháznál lévő droszt megszüntetése előtt kétszer is egyeztettünk a városvezetéssel – számolt be róla ki Tóth Sándor, a Hatnégyes Taxi ügyvezetője.

– Először júliusban, majd miután negyvennyolc taxis aláírásával eljuttattunk hozzájuk egy beadványt, hogy szeretnénk visszakapni a drosztot, augusztus 16-án. A második találkozóra a taxiskollégák is eljöttek. Kompromisszumos megoldás született, kaptunk helyet a Baross úton és a régi Néplap székháznál, de itt sokan nem találtak meg minket.
Tóth Sándor elmondta, sem ő, sem az utasok nem örülnek, hogy már a Kossuth térre sem lehet behajtaniuk, hiszen mind céges, mind civil utasaik is voltak onnan. A megnövekedett menetidőt és fuvardíjat is kifogásolják az utasok.

– A kerülőút körülbelül 250-300 forinttal kerül többe, jövetben is, menetben is, a menetidő pedig a forgalom függvénye, reggel és délután négy órától szokott dugó lenni – fejtette ki Tóth Sándor. – Nagyon sokan mostanában szembesülnek a helyzettel és fel vannak háborodva a kerülőút miatt. Reggel is volt egy mozgáskorlátozott bácsi utasom, aki a Kossuth térre szeretett volna menni, de nem hajthattam be vele.
Az új taxismegállót még mindig nehezen találják meg. Pár napja is betelefonált egy dühös utas, hogy már mióta vár az Árkádoknál és nem jön egy kocsi sem. Időbe telik, míg az emberek megszokják az új felállást, főleg a ritkán taxizók, abban pedig már nem bízok, hogy már visszakapnánk a régi drosztunkat.


Farkas Béla taxis is arról számolt be, nem értik az emberek, hogy miért nem lehet átmenni a téren. Ő is azzal szembesül, sokan még most is a régi helyen keresik a kocsikat.
– Megszületett ez a kompromisszumos megoldás, kénytelenek vagyunk elfogadni – mondta –, de akkor is, milyen dolog már egy taxiállomás nélküli főtér…
– A taxik előnyöket élveznek azért, hogy teljesíthessék eredeti rendeltetésüket: a gyors, rugalmas, leinthető, megrendelhető, a háztól-házig szállító szolgáltatást. Használhatják a buszsávokat, behajthatnak lezárt terekre, utcákba, éppen ezért a most bevezetett Szolnok főtéri korlátozást nem tartjuk kellően átgondolt intézkedésnek, kezdeményezzük a döntés felülvizsgálatát, megváltoztatását. A behajtás és az áthajtás is alapvetően az utasok érdeke – véleményezte a döntést FUVOSZ megyei szervezetének vezetője, Juhász József.

– A taxisok rugalmasságát bizonyítja, hogy a főtéri droszt helyett más állomás kijelölését elfogadták. A Kossuth tér lezárásával viszont pont attól az előnyétől fosztják meg a taxit, ami lehetővé teszi, hogy az utas rugalmasan és gyorsan eljusson oda is, ahová a tömegközlekedési eszközökkel nem tud. A város drágábbá is tette az utazást, kerülő úton juthatnak el a városháza irodáihoz, az ügyfélszolgálati irodában található szolgáltatókhoz, lakásokhoz, hivatalokhoz, de még a házasságkötő teremhez is.

Juhász József azt is kifejtette, hogy a nagyvárosokban a forgalom elől lezárt főútra, terekre a taxisok behajthatnak.
– Városunk sajátos „egyfőutcás” szerkezete nem kínál alternatívát a gyorsan, rövid úton történő célhoz éréshez. A városvezetők arra biztatják a közlekedőket, hogy autó helyett járjanak kerékpáron, vegyék igénybe a tömegközlekedést, a taxit, ugyanakkor egy ilyen lépéssel a taxizás előnyeit elveszik – összegezte Juhász József.

Ragaszkodnak a tér lezárásához

Az önkormányzat továbbra sem kíván változtatni az álláspontján, a tér lezárva marad a taxisok előtt. Mint Fejér Andor alpolgármester legutóbb is elmondta, nagyon sok szülő, nagyszülő jár gyerekkel, babakocsival a Kossuth térre, így a környezetvédelmi okokon túl balesetvédelmi szempontból is fontosnak tartják, hogy a forgalommal kevésbé terhelt területe legyen a városnak a tér.

Kovács Berta Ragaszkodnak a tér lezárásához Az önkormányzat továbbra sem kíván változtatni az álláspontján, a tér lezárva marad a taxisok előtt. Mint Fejér Andor alpolgármester legutóbb is elmondta, nagyon sok szülő, nagyszülő jár gyerekkel, babakocsival a Kossuth térre, így a környezetvédelmi okokon túl balesetvédelmi szempontból is fontosnak tartják, hogy a forgalommal kevésbé terhelt területe legyen a városnak a tér. A kerülőút körülbelül 250–300 forinttal kerül többe az utasnak, mutatja a taxiórát Tóth Sándor, a Hatnégyes Taxi ügyvezetője FOTÓ: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!