Közélet

2016.09.19. 19:12

Trükköznek az ellenőrzés miatt

Szabályos csiki-csuki zajlik a lakosság és a katasztrófavédelem között. Utóbbiak ugyanis mostanság ellenőrzik a magasházak működését; ezt persze a lakosok egy része igyekszik kijátszani.

Tóth András

479043278

Fotó: rilueda

Az akció alatt ugyanis eltűnnek a kritikus helyekről a szabálytalanul tárolt holmik, amelyek aztán az ellenőrzés lezárultával szépen visszakerülnek például a folyosókra. Csakhogy ezt tudja a hatóság is...
– Igen, tudunk előre az ellenőrzésről. Ki van téve a házban a felhívás. Már el is pakoltunk mindent a folyosóról, biciklit, bútort, cipőt, de amikor vége lesz az akciónak, úgyis visszakerül minden az eredeti helyére – árulta el honlapunknak egy fiatal asszonyka, aki egy lakótelepi magasházban lakik.

Valamennyi középmagas és magas lakóépületet ellenőriz a katasztrófavédelem Szolnokon október közepéig. Ez azt jelenti, hogy a négyemeletes épületeknél magasabb társasházak szabályos működése kerül górcső alá. A Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai mintegy száznegyven épületet keresnek fel személyesen, hogy bejárják, és tűzvédelmi szempontokból átvizsgálják az épületeket. A hatósági munkatársak naponta négy–öt társasházat vizsgálnak át. A csekklistán többek közt a tűzoltási felvonulási területek szabadon tartása, a menekülési útvonalak, a tárolási körülmények, a hő- és füstelvezető rendszerek működése is szerepel.

Egy olvasónk a következőket írta: Miért van az, hogy mindig azzal foglalkoznak a különböző hatóságok, ami szerintem egyáltalán nem életbevágó? Jelen esetben a tűzoltóság! Soha, semmilyen problémám nem volt velük, sőt, maximális tiszteletem a munkájukért. De az, amivel most foglalkoznak, az kiverte a biztosítékot! A lépcsőházunk bejáratánál olvastam egy tájékoztatót, miszerint járnak ellenőrizni a zárt folyosókat, illetve annak ürességét! Tehát az ég egy adta világon semmit nem lehet tárolni ott! Hallottam ismerősömtől, hogy 2 pár cipőért, ami a folyosón volt, 50 ezer forintos bírságot szabtak ki! Illetve a tájékoztatásban példálóznak azzal, hogy egy kerékpár folyosón való tárolásáért 100 ezer forint volt a bírság! Hát ez azért teljesen nonszensz! Könyörgöm, nem egy raktárnyi cuccot tárol a folyosón a lakó, hogy ne lehessen menekülni, ha ne adj’ isten tűz üt ki! Illetve azt gondolom, nyilván egyszerűbb bírságot kiszabni, mint egy normális, zárható kerékpártárolót kialakítani!

– Az olvasó nem jól látja – reagált S. Tóth Anikó tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivő hozzátette:
– Éppen hogy azzal foglalkoznak hatósági munkatársaim, amik életbevágóak. Szó szerint. Van olyan haláleset a megyei krónikában, amikor a menekülési útvonal eltorlaszolása miatt másodperceket veszítettek a tűzoltók, és mire odaértek, már nem tudtak segíteni. Ahogyan az a panaszos levélből kiderült: az őszi ellenőrzésekre a kollégáim előre egyeztetett időpontban érkeztek, nem razziáról, meglepetésszerű rajtaütésről volt szó. Vagyis, a lépcsőházak felelősei, közös képviselők, lakók minden esetben felkészülhettek az ellenőrzésre. Szolnokon jellemzően olyan középmagas és magas épületek találhatóak, amelyeknek keskeny folyosóin semmi nem tárolható, éghető anyag elhelyezése pedig kifejezetten veszélyes, törvénybe ütköző – fejtette ki.

A szóvivő elmondta, valójában október 15-ig tart az ellenőrzési időszak, valamint téves az az információ, hogy csak a zárt folyosókat ellenőrzik. Aláhúzta, a katasztrófavédelmi kirendeltségen még sosem került kiszabásra bírság két (vagy 3–4) pár cipőért. Kerékpár esetén akkor bírságolnak, ha menekülési útvonalat torlaszolnak el vele. A társasházakban eredetileg volt kialakítva közös tároló, azonban a tapasztalat az, hogy ezeket a helyiségeket a lakóközösség sok helyen magáncélra értékesítette, tehát ezt nekik kell „visszacsinálni”, hogy újra legyen zárható tárolójuk.
A visszapakolásról pedig elmondta: mivel szinte mindenhol volt szabálytalanság, így utóellenőrzések lesznek egy váratlan időpontban, ha visszapakolnak, akkor megbuknak...

A lépcsőházi dzsungel ma sem ritka

A friss tapasztalatokkal kapcsolatban néhány érdekességet is elárult S. Tóth Anikó tűzoltó főhadnagy. Hogy miket tárolnak a folyosókon? Tizedik emeleten szalma; nagyméretű madárkalitka (madár nélkül); sütőtök a lakásajtó előtt; komoly mennyiségű építőanyag; és néhol még mindig valóságos dzsungel van virágokból.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!