Közélet

2016.12.11. 18:38

A sapka is leégett a fejéről kisfiúként

Fiúhoz képest igazán jó gyerek voltam – meséli Kovács József, a Magyar Államkincstár szolnoki területi igazgatója. Mint kiderül, csak ritkán fordult vele elő, hogy jégbe szakadt vagy lángra lobbant.

Szilvási Zsuzsa

– A papírjaimban Szolnok szerepel születési helyként, de a kórházból Szajolba vittek haza a szüleim, ott töltöttem a gyermekkoromat – tudjuk meg Kovács Józseftől. – Bár egyedüli gyerek voltam, sosem unatkoztam otthon egyedül, hiszen sok hasonló korú barátom volt, akikkel egész nap elfoglaltuk magunkat, csak az este vetett haza bennünket. A Tisza holtágai meghatározták a szajoli gyerekek életét, nyáron fürödtünk, télen korcsolyáztunk.

A jégen volt egy másik szórakozásunk is, a bikázás. Manapság erről sokan már azt sem tudják, micsoda, pedig annak idején nagy kedvencnek számított. A bikázás annyit jelent, hogy egy seprűnyél végébe szöget ütünk, azzal pedig egy lyukat a jégbe, olyan területen, ahol a felszín alatt meghúzódó iszap már gázokat termelt. Egyik kezünkkel befogjuk a lyukat, amíg a másikban meggyújtunk egy öngyújtót, amivel aztán lángra lobbantjuk a kiáramló gázt, mely aztán akár méteres fáklyaként ég.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kovács József egykor, kisgyermekként BEKÜLDÖTT FOTÓ
[/caption]

Ezt a műveletet persze mindig az idősebb fiúk végezték, mi, kisebbek csak ámulva néztük az eredményt. Egészen addig, míg egy téli szünetben el nem határoztam, hogy én bizony ezt kipróbálom. Karácsonyra kaptam egy nyúlszőr sapkát, aminek rettentően örültem, s kikönyörögtem a szüleimtől, hogy a jégre is abban mehessek. Nem igazán örültek neki, de végül engedték, bár nyilván arról elképzelésük sem volt, mire készülök. Annak rendje-módja szerint lyukat ütöttem a jégbe, egyik kezemmel befogtam, másikkal elő az öngyújtót és már fel is lobbant a láng. Épp csak arra nem ügyeltem, hogy nem szabad előrehajolni közben, így pillanatok alatt leégett a fejemről a vadonatúj nyúlszőr sapka...

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kovács József manapság, a Magyar Államkincstár igazgatójaként FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Érdekes módon a fiamat is egyre inkább érdekli, miket is műveltünk mi gyermekkorunkban, nemrégiben meg is ígértem neki, hogy megmutatom, milyen a bikázás. Remélem, most már több sikerrel.
Amint az államkincstár vezetőjétől megtudjuk, összességében jó gyereknek számított, sosem voltak nagyobb balhéi, sem otthon, sem az iskolában.
– Tiszteltük a szüleinket, a felnőtteket, s ismertük a határainkat, nem mentünk el a falig – mondja. – Persze, azértvoltak csínytevéseink, így felmásztunk akár a galambpadlásra is, télen pedig bementünk a nádasba, hogy összeszedjük a lelőtt fácánokat. A vadászok féltették a kutyáikat, nem küldték utánuk a jégre őket, de mi persze rámerészkedtünk a jégre. Be is szakadtam, ahogy kell, derékig fagyott nadrágban mentem haza.

Régi kedvencek

Játék – Minden, ami kerek, forog, gurul. Egy három kerekű kis biciklit addig hajtottam, amíg az első kereke ki nem esett. Akkor felemeltem az elejét, úgy totyogtam vele tovább, amíg fel nem borultam. Több öltéssel kellett összevarrni a szemöldökömet, máig látszik a helye.

Mese – A Rózsa Sándort nagyon szerettük, az unokabátyám volt a híres betyár, én meg a Rózsa Bandi. Egyszer kérdezték, hogy akkor ki lehet a nagyapánk, én meg rávágtam, hogy hát a tata a Pisze Matyi!

Étel – A nagy kedvencem a tejberizs volt sok-sok mazsolával, ez még mindig a gyengém. A mákos nudlit is nagyon szerettem, máig szeretem a mákos ételeket.

Tantárgy – A földrajzot, a magyart és az éneket szerettem legjobban.

Mese – A Rózsa Sándort nagyon szerettük, az unokabátyám volt a híres betyár, én meg a Rózsa Bandi. Egyszer kérdezték, hogy akkor ki lehet a nagyapánk, én meg rávágtam, hogy hát a tata a Pisze Matyi!

Étel – A nagy kedvencem a tejberizs volt sok-sok mazsolával, ez még mindig a gyengém. A mákos nudlit is nagyon szerettem, máig szeretem a mákos ételeket.

Tantárgy – A földrajzot, a magyart és az éneket szerettem legjobban. Kovács József egykor, kisgyermekként BEKÜLDÖTT FOTÓ Kovács József manapság, a Magyar Államkincstár igazgatójaként FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!