Közélet

2016.12.03. 08:30

Egyelőre csak kátyúzásra futja...

Hiszem, ha látom... – a keviek többsége így reagál, amikor arról kérdezzük, mit szól hozzá, hogy hamarosan megkezdődik a hozzájuk vezető utak felújítása. Pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatója szerint 2017-ben esedékes a munkálatok kezdete.

Szilvási Zsuzsa

Köztudomású, hogy rendkívül rossz állapotúak a Túrkevére vezető közutak. A városból Kuncsorba és Mezőtúr felé vezető út is egyre elkeserítőbb állapotba került az elmúlt időszakban, a felújítás pedig évek óta halasztódik. Ezért néhány hónapja útlezárással is demonstráltak mindazok, akik változást szeretnének. Túrkeve, Mezőtúr, Kisújszállás, Kétpó, Kuncsorba térségben volt félpályás lezárás két helyszínen. Talán ennek a tiltakozásnak is köszönhető, hogy végre valóban érdemi munkálatok kezdődhetnek a térségben.

– Hiszem, ha látom... – mondta N.-né Mariann, amikor beszéltünk neki az útfelújításról.
– Nekünk terepjárónk van, az a kisebb kátyúkat észre sem veszi, de ezeken az utakon bizony még mi is rázkódunk. Igazán ideje lenne, hogy ne csak a kátyúkat tömködjék be, hiszen azokat néhány nap alatt újra kiverik az arra járó autók. Hosszú távon mindenképpen a teljes felújítás a kifizetődőbb, hiába kerül sokba.

– A kuncsorbai út állapota siralmas, s legfőképp balesetveszélyes – mondta el Vida Tamás, Túrkeve polgármestere is.
– Sokszor kátyúztak korábban ezen a szakaszon, de természetesen szeretnénk, ha mielőbb megvalósulhatna a teljes felújítás. Nem csak magunk miatt, de a hozzánk érkező fürdővendégek miatt is fontos lenne ez, hiszen minden modern technikai eszköz elsőként erre a szakaszra tereli a Túrkevét felkeresőket. Természetesen tudunk róla, hogy a TOP-os keretben a felénk vezető két út is szerepel azon utak listáján, amelyeknek a tervek szerint 2017-ben megkezdődik a felújítása. Tudomásom szerint a tervezés lezárult, s jövőre talán tényleg kezdődhet az érdemi munka.

Amint a településvezető hozzátette, minden bizonnyal a már említett demonstráció is segített abban, hogy a döntéshozók ezek mellett az utak mellett tették le voksukat.
– Mi minden követ megmozgattunk azért, hogy elkezdődjön végre a rekonstrukció, de a tüntetéssel a város lakói is bizonyították, hogy nagyon fontos számukra ez a kérdés – hangsúlyozta Vida Tamás.

– Az embernek olyan érzése van, mintha elfelejtették volna ezt az utat – bosszankodott egyik olvasónk, aki maga is részt vett a demonstráción annak idején.
– Nézze, naponta kétszer közlekedem ezen az úton. A gépkocsimat nem egyszer kellett javítani, ez azonban csak a kisebb probléma! Legutóbb kis híján összeütköztem egy, szintén a kátyúkat kerülgető autóval. Rengetegen közlekednek a kuncsorbai úton, nem értem, miért nem újítják már fel teljesen. Hiszen a tapasztalatok szerint a kátyúzás csak ideig-óráig tart. Épp ideje, hogy végre rendesen megcsinálják! – mondta a férfi.

Sokáig terv sem készült a felújításra

A Kuncsorbát Túrkevével összekötő út egyike a megye igen rossz állapotban lévő közútjainak, ezért nehezen érthető, miként fordulhatott az elő, hogy sokáig még felújítási terv sem készült erre. Amint arról korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapunkat tájékoztatta, legutóbb 2012-ben terjesztettek elő műszaki javaslatot ennek a szakasznak a felújítására. Most viszont napirenden szerepel a Mezőtúr–Túrkeve–Kisújszállás (4202. számú) és a Túrkevéről a 46. számú főútra vezető, 4203-as számú út felújítása, a TOP-keretből 2017-ben felújításra kijelölt szakaszok között sorolják mindkettőt.

Szilvási Zsuzsa Sokáig terv sem készült a felújításra A Kuncsorbát Túrkevével összekötő út egyike a megye igen rossz állapotban lévő közútjainak, ezért nehezen érthető, miként fordulhatott az elő, hogy sokáig még felújítási terv sem készült erre. Amint arról korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapunkat tájékoztatta, legutóbb 2012-ben terjesztettek elő műszaki javaslatot ennek a szakasznak a felújítására. Most viszont napirenden szerepel a Mezőtúr–Túrkeve–Kisújszállás (4202. számú) és a Túrkevéről a 46. számú főútra vezető, 4203-as számú út felújítása, a TOP-keretből 2017-ben felújításra kijelölt szakaszok között sorolják mindkettőt. Jelenleg is dolgoznak a Túrkeve–Mezőtúr közötti szakasz kátyúinak befoltozásán. A jövő évben talán hosszú távra megoldást jelenthet a felújítás. FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!