Közélet

2016.12.04. 18:30

Együtt fél évszázada, boldogságban

Kolozsi úr, idehozná nekem azt a tálcát? – szól a hölgy, a kívülálló pedig csak a fejét kapkodja; vajon mégsem egy olyan házaspárhoz érkezett látogatóba, amely több mint fél évszázadot élt le együtt jóban-rosszban?

Szilvási Zsuzsa

Aztán persze gyorsan kiderül, hogy ártatlan évődésről van szó, s ha a jó és rossz arányáról beszélünk, mindenképpen a szép emlékek vannak túlsúlyban azon a bizonyos mérlegen.
– Annak idején inkább még Kolozsikámnak szólítottam, csak az utóbbi években szoktam rá a Kolozsi úrra. Ha már ilyen tekintélyes posztot tölt be a férjem... – meséli mosolyogva Julika, Kolozsi József felesége. Az asszony számára ma már természetes, hogy mindennapjaikat a polgárőrség körüli teendők szövik át.

– Hozzánk mindig jön valaki, mindig akad valami megoldandó feladat, szerveznivaló, reggeltől estig akad teendő – mondja Kolozsi József, aki immár „csak” az országos polgárőrszervezetben tölt be fontos pozíciót a helyi egyesület vezetése mellett.
– Mióta lemondtam a megyei egyesület vezetéséről, jelentős mértékben lecsökkentek a tennivalóim, így a feleségem számára kicsit szokatlan is volt, hogy több időm van, de mostanra újra megszaporodtak. Újabb és újabb elképzeléseket valósítok meg, nincs idő tehát a pihenésre, unalomra.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kolozsi József és felesége, Julika mindig szívesen látja a vendégeket FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Elég csak ránézni a házaspárra, látszik, hogy több mint 52 év után is szeretetben, harmóniában élnek. Pedig a kezdet nem volt túl fényes...
– Az első randevúról két órát késett Julika – árulja el a férj, akitől azt is megtudjuk, már jóval korábban kiszemelte magának jövendőbeli feleségét. – Katona voltam, s valami kiegészítés kellett a zsoldhoz, ezért kertgondozást vállaltunk a társaimmal – tudjuk meg tőle.
– Julika meg egy barátnőjével épp a kerttel szemközti házban lakott albérletben, így kezdődött a történetünk.

Az évek során előbb a vendéglátás töltötte ki az életüket, hiszen több büfét is üzemeltettek, majd a kilencvenes évek elejétől egészen a mai napig a polgárőrség körüli teendők körül forog az élet. A férj azonban a ház körüli teendőkből is kiveszi a részét, főként, ha segítségre szorul a felesége.
– Julika nemrégiben eltörte a karját, így most többet kell segítenem a hétköznapi tennivalókban – mondja József.
– Egy időre még a mosogatást is bevállaltam, de aztán azt mondtam: Kolozsiék egy darabig inkább szalvétáról, műanyag villával esznek, úgy egyszerűbb. Csak az a baj, hogy a végén még valaki komolyan veszi és elhiszi – nevet egy nagyot, miközben óvatosan a tálcára teszi a finom porcelánból készült kávéscsészét...

Nagy konyhát visznek

Talán a vendéglátós múlt teszi, talán egyszerűen csak a vérükben van a szíves vendéglátás, de Kolozsiéktól még véletlenül sem távozhat étlen-szomjan a vendég. A feleség hétköznapokon is folyamatosan a konyhában sürög, hát még amikor hazatér a család. Lányuk Hatvanban, fiuk Kengyelen él a családjával, így amikor hazatérnek a négy unokával, természetesen a gyerekek minden kívánságát igyekeznek teljesítni a nagyszülők. Nagy kedvencnek számít a töltött káposzta, de általában mindenki más rendelést ad le. Így aztán gyakran előfordul, hogy egyszerre kerül az asztalra bakonyi szelet, rántott hús és brassói. Nehogy valaki véletlenül éhen maradjon...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!