Közélet

2016.12.17. 14:30

Gyermeki vágyak

Meglepő vállalkozásba fogott a megyeszékhely kommunális cége, az NHSz Szolnok. Önként jelentkező családok gyermekei közül választottak öt olyan nebulót, akiknek meglepetést szeretnének szerezni.

Szathmáry István

Amellett, hogy Mikulásnak öltözött kukásoktól kapnak ajándékot, egy ideig maguk is felülhetnek a jókora berregő masinára. Pár órára beleélhetik magukat a kukások életébe.

A Mikulás, meg az ajándék rendben van, ez mindenki számára érthető. Az ellenben a legtöbbünknek fura lehet, hogy mi öröme telhet egy gyereknek a kukásautón való utazásban. Nos, bármilyen szokatlannak tűnik, kiskorú utódaink értékrendjében a mienknél jóval nagyobb becsülete van a köztisztasági tevékenységnek.

Számukra kifejezetten vagány dolog egy nagy erejű masinán hátul kapaszkodva utazni, és igencsak erőt kívánó módon emelgetni, hajigálni a nehéz edényeket.
Emellett az ő szemükben ezt az egész pályát körüllengi a függetlenség érzete is, hiszen a kukások tiszteletet parancsoló, hatalmas járművükkel egész nap a várost járják, sok mindent tapasztalnak. Csupa olyan dolog, ami hozzátartozik a szabadság érzetéhez.

Nem véletlen, hogy ez a hivatás ekkor még közvetlenül az örök dobogós mozdonyvezetőé után következik. Legalábbis addig, amíg egyszer megfordul a sorrend. Amikor már előtérbe kerülnek a programozók, ügyvédek, vállalatvezetők, meg a hasonló karrierszakmák, mint sikert jelentő hivatások képviselői. Innen kezdve többnyire szinte nyom nélkül elvész a korábban menőnek tartott kétkezi munka iránti csodálat.
Pedig kár érte, s nem volna haszontalan, ha valami felnőtt korra is megmaradna bennünk a fizikai munka becsületéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!