Közélet

2016.12.18. 11:30

Nem kell, hogy fájjon a vajúdás!

A szüléshez hozzátartozik a fájdalom – ez az élet rendje. De valóban így kell lennie? Manapság már rendkívül korszerű módszerekkel nyílik lehetőség a fájdalomcsillapításra, melyeket jól lehet alkalmazni a szülészetben is.

Sz. Zs.

A Hetényi Géza kórház felkészült aneszteziológus szakorvosainak köszönhetően Szolnokon is a nap 24 órájában igénybe vehetik az epidurális érzéstelenítést a kismamák.
– Nálunk ma még kevesen tudják, hogy bármikor kérhetik a fájdalomcsillapításnak ezt a módját – tudjuk meg dr. Kovács Erika adjunktustól.
– Korábban a megyei kórházban csak bizonyos időszakokban nyílt erre lehetőség, 2015 októbere óta azonban bármikor elérhető a szülő nők számára.

– A fájdalomcsillapításnak ez a fajtája módot ad rá, hogy az édesanyák aktív részesei maradhassanak a szülés folyamatának úgy, hogy a vajúdás nem meríti ki a szervezetüket, miközben a babára nézve teljesen veszélytelen. Ám ha mégis műtétre kerül sor, akkor könnyen változtatható az adagolt gyógyszer összetétele, illetve az operáció utáni fájdalomcsillapításnál is jól alkalmazható.
– A kismamáknak a 36–37. terhességi hét környékén kell felkeresniük az aneszteziológiai ambulanciát a rendelőintézetben, ahol állapotfelmérés történik, illetve felvilágosítjuk a pácienst az esetleges kockázatokról – teszi hozzá dr. Kovács Erika.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Dr. Kovács Erika szerint jó megoldás lehet az érzéstelenítés FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– Csak ritka esetekben fordul elő, hogy valami miatt nem alkalmazható az epidurális érzéstelenítés, általában a kismama döntésén múlik, hogy igénybe veszi-e. Akár az is megoldható, hogy vajúdás közben kérje, ha úgy érzi, már elviselhetetlen a fájdalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!