Közélet

2016.12.21. 13:50

Újabb helyen csapott le a madárinfluenza

Újabb helyen ütötte fel a fejét a madárinfluenza-járvány a megyében. Az eddigi öcsödi esetek után ugyanis már Tiszakürtön is e betegség előfordulását észlelték.

T. A.

A Földművelésügyi Értesítőben megjelentek szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal madárinfluenza-referencialaboratóriuma újabb magas pathogenitású madárinfluenza előfordulását erősítette meg december 12-én Tiszakürtön egy pulykaállományban. Ezért dr. Bognár Lajos országos főállatorvos valamennyi Jász-Nagykun-Szolnok megye területén található állattartóra vonatkozóan előírta, hogy baromfi csak zártan tartható.

 

Amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval a lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

A betegség jelentős gazdasági kártételére, valamint a környezetben való fennmaradásában és a házimadár-állományokra való terjesztésében a vonuló vadon élő madarak által játszott szerep jelentőségére tekintettel határozott így a főállatorvos. A leírt feltételek visszavonásig, illetve új feltételrendszer kihirdetéséig maradnak hatályban.

A megyében először Öcsödön észleltek madárinfluenzát, november 21-én két telephelyen is. A megfigyelési körzet lényegében a megye déli részét már le is fedi, északi határa Nagyrév-Cibakháza-Tiszaföldvárig terjed, és szinte eléri Mezőhéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!