Közélet

2016.12.20. 07:20

Zám Ildikó vette át az Élet Menete Alapítvány díját

Címkék#Tiszafüred

Nyitottság, türelem, érzékenység a kisebbségek iránt – Zám Ildikó személyiségében mindez egyesül. A tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója sokéves tevékenysége elismeréseként az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját vehette át a napokban.

Szilvási Zsuzsa

Roman Kowalski volt magyarországi lengyel nagykövet, Forgács János holokauszt-túlélő és Zám Ildikó, a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ igazgatója kapta az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által odaítélt díjat ebben az esztendőben.
Zám Ildikó több mint egy évtizede szervezi a zsidó kultúra napja elnevezésű rendezvényt. Tevékenysége a nyitottságot, a kisebbségek iránti érzékenységet szolgálja – hangzott el a méltatásban.

– Megtiszteltetés Az Élet Menete Alapítvány Kézdy György díjazottjai között lenni. Szívszorító érzés olyan emberek mellett átvenni az elismerést, mint Roman Kowalski, a volt magyarországi lengyel nagykövet és Forgács János holokauszt-túlélő. A díjazottak személyisége és életútja számomra azt hivatott példázni, habár más mélységeket és magaslatokat élünk meg, mindannyian bárhol is legyünk a világban, társadalomban betöltött szerepünkben, rendkívül fontos, hogy lehetőségeinket megragadva, jobbá tegyük a világot, amelyben élünk! – emelte ki Zám Ildikó, aki immár több mint egy évtizede szervezi fáradhatatlanul a holokauszttal és a zsidó kultúrával kapcsolatos rendezvényeket Tiszafüreden.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Zám Ildikó díja az Élet Menetének lendületét, folytonosságát jeleníti meg FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– Bár nincsenek zsidó gyökereim, megérintett ez a kultúra, a szemlélet, világnézet, olyannyira, hogy már a diplomamunkámat is a zsidóságról írtam egykor. Dr. Szegő Ágnessel karöltve a Menora Alapítvánnyal számos programot hoztunk le az évek során ide a Tisza-tó partjára, rendszeresen  megrendezzük a zsidó kultúra napját, a vagonkiállítás pedig többször látható volt már a füredi vasútállomáson. Nagy öröm számomra, hogy a város vezetői pártállástól függetlenül, mindenkor támogatták a törekvéseinket. Fontos ez azért is, mert Tiszafüreden számos zsidó család élt egykor, a közel hatszáz mártír emlékét az izraelita temetőben található kőtáblákba vésett nevek őrzik. Az ő emlékezetüket épp azért kell megőriznünk, hogy soha többé ne történhessen a holokauszthoz hasonló borzalom – tette hozzá a rangos díjjal elismert szakember.

Zám Ildikó önkéntesként végzi tevékenységét, s nagy öröm számára, hogy nagyon sok fiatal csatlakozik alapítványuk programjaihoz.
– Rendkívül nyitottak, befogadók a középiskolás diákok, s meggyőződésem, hogy sokkal többre képesek önállóan, mint amennyit általában rájuk bízunk. A tapasztalatok is ezt mutatják, hogy csak hinni kell bennük – mondta az igazgató.
Amint a művelődési központ vezetője hozzátette, minden kisebbség felkarolását hasonlóan fontosnak tartja. Amint mondta, a roma kultúrát éppúgy szeretné behozni a ház falai közé, mint a zsidóságét.

Kézdy György emlékére

Az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma 2014-ben hozta létre az egyik alapítójáról elnevezett Kézdy György-díjat. Az elismerést minden évben annak a személyiségnek vagy intézménynek ítélik oda, aki vagy amely különlegesen sokat tesz azokért a célokért, amelyeket az alapítvány magáénak vall, így a „tisztességes történelmi emlékezet” ápolása, oktatása, harc mindenfajta diszkrimináció ellen és a tolerancia, egymás elfogadásának tanítása, gyakorlása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!