Közélet

2017.01.02. 07:00

Esküvőt, évfordulót hoz a következő év

Különleges esztendő lesz a jászberényi Horti család számára 2017. Hortiné dr. Bathó Edit és férje, Horti István nem csak házasságuk negyvenedik évfordulóját ünnepelhetik a már ajtón kopogtató évben, de fiuk is jövőre tervezi házasságkötését. Ráadásul a házasságkötés dátuma épp egybeesik az évforduló napjával.

Banka Csaba

Vélhetően senki nem lepődik meg azon, hogy a Jász Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit családjában is kulcsszerepet kap a hagyományos értékek megtartása, továbbadása a következő nemzedéknek. Férjével együtt a Jászság Népi Együttes első táncos nemzedékének tagjai voltak. Fiuk, István, illetve leendő menyük, Misinkó Csilla pedig a legutóbbi nemzedéket erősítették az együttesben. Csilla jelenleg is aktív tagja a jászfényszarui amatőr színjátszó csoportnak, a Fortuna Együttesnek, a két István a lovassport kedvelője, Edit pedig a mindennapos munka és a számos civil tevékenység mellett a Jászsági Hagyományőrző Egyletben is tevékenykedik.

Horti István a kereskedelemben dolgozott mindig is, családi vállalkozásban fiával együtt közösen vitték nagykátai kereskedelmi vállalkozásukat, ahol épületgépészeti berendezéseket, alkatrészeket forgalmaznak. Mivel nemrégiben nyugdíjba vonult, a stafétát immár átadta fiának, a vállalkozás mindennapos tevékenységébe pedig már jegyese, Csilla is bekapcsolódott.
– A munkát a család minden tagja meghatározó, fontos értékként kezeli, sok esetben pedig a szabadidős tevékenység, a hobbi is közös utat jelent számunkra – mondta az igazgatónő. – Miközben a családi tradíciók megőrzése is mindig fontos volt számunkra. Talán egy példa lehet erre a Szent Vendel-napi összejövetelünk. Annak idején férjem nagyapja, akit szintén Horti Istvánnak hívtak, a Szent Vendel Társulat alelnöke és pénztárnoka volt. A gazdák mindig megünnepelték Szent Vendel napját, először misével, utána közös imádsággal a városhatárban található szobornál, majd odahaza egy ebédre invitálták a közösséget. A család pedig megőrizte a hagyatékot és az utóbbi évtizedekben felelevenítette a hagyományt. Évről évre összegyűlünk, hogy egy birkafőzéssel összekötve beszélgethessünk, tisztelegjünk felmenőink emlékének.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szilveszter, az évbúcsúztatás már a pihenés időszaka Horti István és felesége, Hortiné dr. Bathó Edit számára FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

A névnapok ünneplése összehozza a családtagokat, s mivel a legtöbb férfi István vagy János a családban, így nem véletlen, hogy mindez sok tekintetben összefonódik a karácsonyi ünnepekkel.
– Közösen díszítjük a fát szenteste szűk családi körben, majd karácsony első napján a családtagokat, nagyszülőket látogatjuk meg, karácsony másnapján pedig hozzánk jönnek a családtagok, rokonok, illetve néhány barát. Az István-nappal együtt tartjuk a karácsonyi ebédet, ami általában akár a vacsoráig, vagy még azután is eltart. Ezeket a pillanatokat mindannyian nagyon szeretjük – tette hozzá István.

– A barátok, ismerősök meglátogatására a karácsonyt követő napokban is alkalmat kerítünk – mondta Edit –, de az évbúcsúztatás már az utóbbi években a pihenés időszaka számunkra. Korábban leginkább a baráti társasággal együtt ünnepeltünk, de jellemzően nem szórakozóhelyeken, hanem családi házakban szerveztük meg az évbúcsúztató bulit. Ezt a szokást mostanra már a gyerekek viszik tovább. Az évek múlásával számunkra a bulizás helyét egyre inkább átvette a csendes éjféli koccintás. Így alakult ki, hiszen az újév ünnepét követően rövidesen megkezdődik a báli szezon, ami természetesen már ismét a közösségekről szól. Szeretünk bálokba járni, szerencsére sok helyre is hívnak bennünket. A báli szezon számunkra szintén egyszerre jelenti a kikapcsolódást, a szórakozást, és nem kis mértékben a tisztelgést az elődök ránk örökített hagyományai előtt.

Nagy jelentőségű lesz az új esztendő

A következő év családunk életében különleges jelentőséggel bír. Jövőre ünnepeljük ugyanis negyvenedik házassági évfordulónkat Istvánnal. Ráadásul a véletlen úgy hozta, hogy ez egybeesik fiunk házasságkötésének dátumával. A házasságkötést követő lakodalom idején így éjféltől már a mi házassági évfordulónkról is megemlékezhetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!