Közélet

2017.01.19. 18:00

Férfias szakmát űznek, de civilben igazi nők

Különleges naptárral hívja fel a figyelmet 12 zeneiparban dolgozó nő a méhnyakrák megelőzésére, a szűrések fontosságára és a rehabilitációra. Csupa olyan vagány csaj állt össze, akik mind férfias területen dolgoznak.

Szoljon.hu

A szolnoki Szép Nikolett például az ország egyik kiváló ipari alpinistája és egyedüli női „riggere”. Nem mellesleg roppant csinos is. Póklány a beceneve.

A koncerteken és más rendezvényeken ő a „köteles” ember, azaz aki kötéltechnikával, alpin módszerekkel feljuttatja a magasba a motorokat, amik a hang- és fénytechnikai szerkezeteket működtetik. Nemrégen pedig egy fotózáson vett részt, ahol 12 nő, zeneipari szakember állt össze, hogy készítsenek egy „férfiasan csajos” naptárat. Az eladásából származó bevételt a méhnyakrák megelőzésével foglalkozó Mályvavirág Alapítványnak ajánlják fel.

– Bocs, ma nagyon összetorlódtak a munkáim, éppen dolgozom, forgatok... – kér elnézést Niki. Tavaly a Szárnyas fejvadász forgatásán ténykedett az ifjú hölgy, Harrison Forddal egy stábban. Csak úgy „mellesleg” meséli el, hogy ott volt a Sziget-, a VOLT-, és a Sound fesztiválokon is, ő felelt a magasban működő szerkezetek kiépítéséért.
– Nemrégiben pedig egy különleges fotózáson mutattam meg... kivételesen magamat. Csupa olyan lányt hívtak meg ide, akik a zeneiparban dolgoznak, és nem pont nőies feladatot végeznek. Férfias szakmát űzünk, de ettől még nők vagyunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szép Nikolett Fotó: Hegyi Júlia Lili
[/caption]

– Nők vagyunk a mindennapokban, és nők maradtunk a munkánk során is. Ezt szerettük volna megmutatni, ez volt talán az egyik ok, hogy most mi álltunk a reflektorfénybe. De találtunk egy jó ügyet is, így már rögtön értelmet nyert az egész megmozdulás – foglalja össze társai véleményét is Niki, aki egyébként kifejezetten szereti a magas sarkú cipőket, a miniszoknyát, a passzos ruhákat, szóval, szeret nő lenni. A fotózás kicsit szokatlan, idegen terep volt neki, nehéz volt egy helyben állni, ülni, lógni, de vicces is, a modellek rengeteget nevettek, jobbára saját magukon.

Kérdésünkre, mikor bámulják meg jobban a férfiak: munka közben vagy csinos ruhában, Niki úgy válaszol, egyértelműen munka közben. 
– Amikor megjelenek egy új munkaadónál vagy eseményen, nagyot néznek a pasik, hogy mit keresek én itt?! Nekem folyamatosan bizonyítanom kell. Ha valamit elrontok, könnyen azt mondják, azért történt, mert nő vagyok – állítja Niki, majd folytatja:
– Sok olyan munkatársam van, aki megpillantva a fotózáson készült képeimet, meg sem ismert. Megszokták a bakancsos, védősisakos lányt, akit civilben el sem tudtak képzelni „csiniben”. Pedig ez is én vagyok.

Jogi asszisztensnek tanult

Szép Nikolett gyermekkorában artista akart lenni, végül alpinista lett. Ötévesen kezdett mászni, második otthona a RISZI tornaterme lett, ahol a mai napig működik mászófal.

– Anya azt szerette volna, hogy valamiféle jogász legyek, így jogi asszisztensnek tanultam. Még hivatalban is dolgoztam, de annyira sajtkukac voltam, hogy nem bírtam sokáig, és beálltam ipari alpinistának. Az Életjel Mentőcsoportnak is besegítettem, jelenleg a Tisza Mentőcsoport tagja vagyok. Élvezem a munkámat, imádom, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Még ha anya nem is örül felhőtlenül ennek. De ő és apa viszont nagyon büszke rám.

HELYREIGAZÍTÁS

A csütörtöki Új Néplapban szereplő, „Vagány csajok egy közös naptárban” című írásunkban megjelent fotó nem Szép Nikolettről készült, hanem Hegyi Júlia Liliről, aki egy önkioldó fényképezőgép segítségével saját magát is lefotózta a szóban forgó naptárba. A Szoljon.hu-n, a fenti cikkben a megfelelő képpel jelent meg az anyag.
Elnézést kérünk az érintettektől!

– Anya azt szerette volna, hogy valamiféle jogász legyek, így jogi asszisztensnek tanultam. Még hivatalban is dolgoztam, de annyira sajtkukac voltam, hogy nem bírtam sokáig, és beálltam ipari alpinistának. Az Életjel Mentőcsoportnak is besegítettem, jelenleg a Tisza Mentőcsoport tagja vagyok. Élvezem a munkámat, imádom, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Még ha anya nem is örül felhőtlenül ennek. De ő és apa viszont nagyon büszke rám. Szép Nikolett Fotó: Hegyi Júlia Lili -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!