Közélet

2017.01.07. 13:30

Gyerekek adhatták az új fahíd nevét

Hidat szentelnek tavasszal Kőröstetétlenen. Még nevet is adnak a tavaly elkészült fa építménynek, a javaslatokat a faluban tanuló gyerekektől várták. A híd végül az Arany János nevet kapja.

Joó Zsuzsa

– Már három hídja is van településünknek! – mondja büszkén Pásztor Imre, a település polgármestere.
– Tavaly építettük a harmadik hidunkat a Gerje-patak fölé. A falu legforgalmasabb kereszteződése közelében van az iskola, azért építettük a fahidat, hogy a gyerekek biztonságosabb helyen tudjanak közlekedni – magyarázza Pásztor Imre a híd mellett, ahol ottjártunkkor percekig egyetlen autó sem fordult meg. Tény, nem világváros a dél-pesti kisközség, a forgalom sem mérhető össze például a szolnokival. Ennek ellenére fő a biztonság, az ifjabbakra igenis vigyázni kell – vélekednek az ott lakók. 

A fahíd tehát elkészült, mellette áll a lakatfal, vagy a szerelemfal – ahogy mondják a helyiek. Sokan a hidat egész egyszerűen a Sóhajok hídjának nevezték el a velencei híresség után.
– Valóban van némi hasonlóság a kettő között. Múltkor egy menyasszony és vőlegénye az esküvő után idejött, hogy lakatjukkal pecsételjék meg szerelmüket. A kulcsot a hídról állva dobták be a folyóba. De a Sóhajok hídja elnevezés mégsem az igazi, egyrészt ez a név már foglalt, másrészt nem akarunk mi szomorkodni, sóhajtozni! – mondja a polgármester, aki éppen ezért pályázatot írt ki a lakosoknak a névadásra. Elsősorban az általános iskolások javaslataira számított (ha már a hidat elsősorban nekik építették).

Arra kérte a gyerekeket, gondolják végig, milyen nevet lehetne adni az építménynek, ami valahogy kapcsolódik is Kőröstetétlenhez. Hogy a polgármester meghozza a diákok kedvét, 10 ezer forintot ajánlott fel annak, akinek aztán elfogadják a javaslatát.
Érkeztek is a „pályaművek” szép számmal, legalább hatvan. Kérdésünkre, vajon szerepelt-e közöttük Darth Vader, Pokémon vagy Elza, meglepő módon a nem választ kapjuk.
– Persze, voltak furcsa nevek. Ilyen volt „Az én hidam”, a „Fa-híd”, a „Gyalogos-híd”, a „Polgármester-híd” de a kedvencem annak a néhány kisgyereknek a javaslata volt, akik magukról akarták elnevezni – nevet Pásztor Imre.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] – Sokan egyszerűen csak a Sóhajok hídjának nevezik az építményt a velencei híresség után – mondja Pásztor Imre polgármester Fotó: Mészáros János
[/caption]

Végül az elbírálók úgy döntöttek, legyen Arany János a híd neve! Márcsak azért is, mert éppen idén lesz költőnk születésének 200. évfordulója. Ezt Nagy Tamara Andrea törteli kislány javasolta, aki meg is kapta a jutalomként felajánlott pénzösszeget. Egyetlen kérés volt csak felé: a pénzt magára kell költenie!
A hidat tavasszal felavatják, még névtáblát is kap. Ami azért is szokatlan, mert Kőröstetétlen „berzenkedik” a ceremóniáktól, a hivatalos avatóktól, a szalagvágásoktól. Ám most kivételt tesznek.
– Ez az ünnepség tényleg rólunk szól, gyerekeinkről. Nekik építettük elsősorban a hidat, ők is nevezték el, mi így adtunk nekik lehetőséget környezetük, szülőfalujuk jövőjének alakítására.

Néhány javasolt név:

Fahíd

Király-híd

Polgármester-híd

Saját név (többen is magukat írták)

Gerje-dők hídja

Álmok hídja

Több költeményt írt itt

Hogy mi a kötődés Kőröstetétlen és Arany János között? Költőnk nagykőrösi évei alatt (1851–1860) többször megfordult e tájékon. 1851 őszén is erre szekerezett. A tetétleni csárdánál pihent meg, a település halmáról szóló mondákat itt hallgatta meg. Költeményt is írt róla: A tetétleni halmon címmel. Egy másik tetétleni tanyára, Farkasékhoz is ki-kijárt Arany János, ahol megismerte a költő az öreg, százesztendős gulyást, Csonka Mártont. Róla írta A vén gulyás és a Vén gulyás temetése című költeményét.

Király-híd

Polgármester-híd

Saját név (többen is magukat írták)

Gerje-dők hídja

Álmok hídja Több költeményt írt itt Hogy mi a kötődés Kőröstetétlen és Arany János között? Költőnk nagykőrösi évei alatt (1851–1860) többször megfordult e tájékon. 1851 őszén is erre szekerezett. A tetétleni csárdánál pihent meg, a település halmáról szóló mondákat itt hallgatta meg. Költeményt is írt róla: A tetétleni halmon címmel. Egy másik tetétleni tanyára, Farkasékhoz is ki-kijárt Arany János, ahol megismerte a költő az öreg, százesztendős gulyást, Csonka Mártont. Róla írta A vén gulyás és a Vén gulyás temetése című költeményét. – Sokan egyszerűen csak a Sóhajok hídjának nevezik az építményt a velencei híresség után – mondja Pásztor Imre polgármester Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!