Közélet

2017.01.28. 18:30

Hangoljuk a dermesztő hidegre autóinkat!

Nem enged szigorú szorításából a tél. A járművezetők tapasztalatból tudhatják, hogy az alsóbb rendű hazai utak egy része még mindig életveszélyesen, nyomvályúsan lejegesedett, síkos.

Mészáros Géza

79085961

Fotó: Purestock

A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell. Manapság tartósan fagypont alatt van a hőmérséklet, így a figyelmes vezetés szükségszerű. A hidegben a járművek műszaki állapota is változik. Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága számos ajánlást tett és tesz folyamatosan a téli időszakra vonatkozóan. A legfontosabbakat érdemes megjegyezni!

A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

Az ablaktörlő gumik állapotát is érdemes megvizsgálni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol.
Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Ilyenkor télen, a nagy hidegben és a csúszós utakon különösen fontos, hogy jó műszaki állapotban legyen a kocsink, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Képünk illusztráció FOTÓ: Thinkstock
[/caption]

Manapság a látási viszonyok gyakran rosszak. Ezért is nagyon fontos, hogy a fényszórók megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat.

Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll. A csúszós, jeges utakon való közlekedéshez javasolt a téli gumi állandó használata.
Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó!
A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke.
Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is.

Ilyenkor nagyobb a baleset esélye

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket.

Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra! Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki.

Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a gyalogátkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra, tekintettel arra, hogy a csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra! Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki.

Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a gyalogátkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra, tekintettel arra, hogy a csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. Ilyenkor télen, a nagy hidegben és a csúszós utakon különösen fontos, hogy jó műszaki állapotban legyen a kocsink, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Képünk illusztráció FOTÓ: Thinkstock -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!