Közélet

2017.01.02. 18:48

Mit vár az idei esztendőtől?

Emlékeznek még 2016-ra? Az óév utolsó napján ugyanis arról kérdeztünk jó héhány megyénkben élő vagy szorosan a Jászkunsághoz köthető ismert személyt, üzletembert, művészt és sportembert, hogy számukra mit hozott az elmúlt esztendő, mire emlékeztek szívesen vagy éppen felejtenének el az óévből.

Szoljon.hu

614737600

Fotó: RomoloTavani

Most pedig, immár az új, reményteli 2017-es esztendőt taposva, ugyanezt tettük meg, csak ezúttal arra kértük interjúalanyainkat, hogy hagyományos kis év eleji nyilatkozataikban azt osszák meg az Új Néplap olvasóival, mit várnak, remélnek a most kezdődő esztendőtől szakmájukban vagy éppen magánéletükben, mivel lennének elégedettek jövő ilyenkor.

Ádám Csaba, a FIVOSZ megyei elnöke:
– Reméljük, hogy a következő évtől megújulnak, elérhetőek lesznek azok a pályázatok, melyekből a fiatal vállalkozók is profitálhatnak, és a már érezhető gazdasági fejlődés továbbra is életben tartja a piacot. Bízunk abban, hogy az olyan új lehetőségek, irányvonalak, melyek felé nyugaton már nyitottak, nálunk is teret kapnak és a gazdaság fogadóképes lesz irántuk. Idén az innováció minden bizonnyal a legnagyobb segítője lesz a hazai vállalkozásoknak is: aki erre áldoz és innovatív tud maradni, az tudja majd leginkább a már elindult gazdasági erősödést kihasználni.

Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója:
– A társulatom minden tagjának kívánok további kiváló szerepeket és olyan csodálatos közönséget, mint amilyet az elmúlt években Szolnokon tapasztalhattunk. Bízom benne, hogy egyéni sorsukban és színházi közösségben végzett munkájukban egyaránt szép sikereket érnek el. Mindezek mellett azt kívánom, hogy Szolnok továbbhaladjon az örömteli fejlődés útján. A magánéletemet tekintve pedig az a legnagyobb kívánságom, hogy az unokáimmal pezsgőzhessek majd a sikeres érettségijük után. A legidősebb most kilenc esztendős...

Dr. Bischof Zsolt, a Béres Zrt. szolnoki gyárának igazgatója:
– Az elmúlt év mindenben az elképzeléseink szerint alakult, a terveinket sikerült megvalósítani. A Béres működésének történetében először egy teljesen új gyárat építettünk fel, melyet az év első hónapjaiban használatba veszünk. Nagy büszkeség ez számunkra és bízom benne, hogy a következő év is hasonlóan eredményes lesz, kiegyensúlyozott növekedést várok. Remélem, hogy a következő esztendőre szóló terveinket is megfelelően tudjuk teljesíteni. Úgy tűnik, ehhez a piac és a makrogazdasági környezet is megfelelő lesz, eredményes évet várok.

Gelei Károly, a Jászberényi FC labdarúgócsapatának vezetőedzője:
– Nagyon jó őszt produkált csapatunk, hiszen a harmadik helyen állunk, mindössze négy pont a lemaradásunk a listavezető, feljutó helyen tanyázó Kazincbarcika mögött. Ezzel magasra került a léc nálunk, terveink között az első helyen ugyanis a feljutás szerepel. Erre, némi erősítéssel megspékelve, képesnek tartom az együttest, mely minden szinten sokat fejlődött az elmúlt évadban. A lényeg: nyáron már az NB II-ben szeretnénk szerepelni. Emellett persze a család a legfontosabb, jó egészség, sok erő és szerencse legyen velünk idén is!

Györfi Sándor karcagi Munkácsy-díjas szobrász, Magyarország Érdemes Művésze:
– Jeremiás próféta bölcseletével: „.. munkálkodjatok a város jólétén, mert az a Ti jólétetek is...” az előttünk álló 2017-es esztendőtől azt várom, hogy a reformáció ötszázadik évében a Főnix (a magyar népmesék Aranymadara is) saját hamvaiból újraszületve, Agnus Dei segítségével a megbomlott természet és ember viszonyának újabb reneszánszát hozza el nemzetünk, mindannyiunk javára... Ennek tükrében természetesen ebben az esztendőben is szülőföldem, a Nagykunság érdekében szeretnék dolgozni.

Ignéczi Ádám, szolnoki sarkkörkutató:
– Az elmúlt év mozgalmasan és eredményesen telt. Az új esztendő is igen izgalmasnak ígérkezik. Elsősorban a doktorimra fogok koncentrálni, késő őszre tervezem befejezni. Ezután állást fogok keresni, ami igen izgalmas lesz, mivel gyakorlatilag bárhol kiköthetek. Persze a legjobban annak örülnék, ha folytathatnám a kutatómunkám valamelyik angol egyetemen. A Magyar Atacama Expedíció tagjaként 2016-ban megkezdett munka is folytatódni fog az új évben, sok izgalmas elfoglaltságot nyújtva. Ezenkívül nagyon várom, hogy tavasszal meglátogassanak a szüleim itt, Angliában.

Kovács Sándor, a  Megyei Közgyűlés elnöke:
– Nagy várakozással tekintek a most kezdődő 2017-es év elé, ugyanis szeptemberben megy iskolába a középső fiam is. Nagy feladat lesz számukra az új év, de én igyekszem mindenben segíteni őket. Remélem, a feleségem munkájában is beérnek idén az eredmények. A család mellett ma már tudom, az egészség a legfontosabb – ha ugyanis egészség van, az már jó, akkor eredményes lesz az esztendő. A megyei önkormányzati munkámban pedig úgy gondolom, ezúttal is jó évünk lesz, mert jó pályán van Magyarország, így mindannyian egy irányban haladunk előre.

Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója:
– A napokban megkérték a lányom kezét, így jelenleg a 2017-re tervezett esküvő lebonyolítása a legfontosabb számunkra. Ami pedig a szakmát érinti: úgy vélem, a vízügy jól teljesített a most záruló esztendőben, sikerült a célkitűzéseket elérni, a megnövelt létesítményegyüttest egységben kezelni. Jelenleg is folynak uniós projektjeink, jövőre még több indul, így ezek komoly feladatot jelentenek számunkra. Remélem, ár- és belvízmentes év elé nézünk, ám ez tőlünk független. Ha netán mégis védekezésre kényszerülünk, bízom benne, hogy urai leszünk a helyzetnek.

Mihalina László, mezőtúri református lelkészelnök:
– A jövőre reménységgel tekint előre a Mezőtúri Református Egyházközség. Nagy terveink között szerepel, hogy vallási turisztikai szempontból jelentős  lépéssel megnyitjuk a Mezőtúri Református Látogatóközpontot. Ennek elemei: a Belvárosi Nagytemplom, melynek teljes körű renoválására körvonalazódik a lehetőség, valamint az Ókönyvtár, melynek belsőépítészeti kialakítása megtörtént, jövőre látogathatóvá válik. A Szolnoki úti Idősek Otthona B épületét is felújítjuk 2017-ben. Nagyon várom a gyülekezetépítés kibontakozását és a lelki növekedést Mezőtúron.

Poharánszki Edit, karcagi szépségkirálynő:
– Sűrű évre számítok, mint amilyen a tavalyi is volt. Munkahelyet váltottam, ugyanis elvégeztem egy tizennyolc hónapos fogászati asszisztensképzőt, most már egy fogászati rendelőben dolgozom. Természetesen szeretném magam tovább képezni. Céljaim közt szerepel, hogy a szépségversenyeken további jó eredményeket érjek el, hiszen az elmúlt években többször is udvarhölgynek választottak. Mindezek mellett modellként és rendezvények háziasszonyaként is szeretnék fellépni. A párommal jól megértjük egymást, reméljük, ebben nem lesz változás 2017-ben sem.

Dr. Szarvák Tibor szociológus:
– Azt gondolom, hogy 2017-ben tovább fognak erősödni – akár létszámban is növekedni – azok a fejlődési  szigetek, közösségek az Alföldön, melyek eddig is meglátták a kibontakozás, az előrelépés lehetőségeit. Ez vonatkozik a munkahelyteremtésre, közösségépítésre, új rendezvények indítására. Nem tudhatjuk, milyen kapcsolatok, munkakapcsolatok születhetnek például egy-egy fesztivál kapcsán, de olyan új lehetőségek, rendezvények megteremtését segíthetik, melyekre most még nem is gondolunk. Mindez az ott dolgozók ötletességén, kreativitásán múlik...

Sztojan Ivkovics, a Szolnoki Olaj vezetőedzője, a férfi  kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya:
– Egy biztos: minden szinten nehéz lesz felülmúlni az elmúlt esztendőt. Válogatottunk ugyanis tizenhét év múltán újra kiharcolta az Eb-részvételt. Csapatunk, az Olaj pedig menetelt az Európa-kupában, májusban pedig megnyerte a bajnoki címet. Azt várom, hogy minden szinten lépjünk előre, játékunkkal, eredményeinkkel minél több magyar embernek szerezzünk boldogságot, s méltó ellenfelek legyünk az Eb-n. Az Olaj csapatával pedig szeretnénk megvédeni a tavaly megszerzett bajnoki címet.

Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató:
– Az idei év fordulópont lesz az oktatásban. Szakterületünket érintően, az oktatási intézmények állami fenntartása alapvetően változott meg január elsejétől. Az önálló költségvetési intézményként most megalakuló Szolnoki Tankerületi Központ feladata és felelőssége megnő a térség iskoláinak a fenntartásában, de egyben nagy lehetőség is adódik a helyi igények nagyobb figyelembevételére, a különböző fejlesztések támogatására. Az intézményvezetők hatásköre is nő, így bízom benne, hogy mostantól az iskolák eredményesebben és hatékonyabban fognak működni.

Dr. Tölgyes Anna, a Hetényi Géza Kórház megbízott főigazgatója:
– Elsősorban kiegyensúlyozott működést, kevesebb pénzügyi nehézséget szeretnék 2017-re a kórházunknak és persze az egész egészségügynek. Azt kívánom, hogy mérséklődjön a létszámhiány, s jöjjenek rezidensek és frissen végzett fiatal ápolók! A betegek megelégedésére szeretnénk dolgozni, igyekszünk úgy végezni a munkánkat, hogy minél kevesebb panasz legyen. Törekszünk rá, hogy minőségi gyógyító munkát végezzünk, ezt várom el a kollégáktól is. A magánéletben pedig több szabadidőt szeretnék, s ami a legfontosabb, egészséget.

Dr. Túróczi Imre, a szolnoki polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója:
– A szolnoki polgármesteri hivatal gazdasági igazgatói munkakörét tölthetem be december 1-től. Ez szakmai kihívás, lehetőség és egyben felelősség is számomra. Egy jól működő gazdasági rendszer vezetését kaptam feladatul, amit elődöm több évtizedes munkája során kialakított, felügyelt és fejlesztett. Szeretném ezt a precíz működést fenntartani, munkám során a város fejlődését szolgálni társadalmi és gazdasági téren egyaránt. Magánemberként bízom abban, hogy békességben, boldogságban és egészségben telik az új esztendő.

Urbán Sándor természetvédő:
– Remélem, a természetes élőhelyeket nem tesszük még jobban tönkre! Én idén két adatgyűjtést tervezek elkezdeni. Az egyik a régi idők madárvilága: körülbelül 1850-től összegyűjtöm a fehér gólya, a túzok, a vetési varjú megyei állományával kapcsolatos lehető legszélesebb körben fellelhető adatokat. Ezeket a madarakat mindenki ismeri. A másik témám a mezőgazdasági tájegységek megyénkben fellelhető értékeit öleli fel, botanikai, florisztikai adatgyűjtést akarok végezni. És kívánok az emberi fajnak egészséget, nyugalmat, és elfogadást az élővilág más képviselői iránt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!