Közélet

2017.01.25. 07:03

Nagy bajba kerülhetnek a méhészek

Nem kis aggodalommal figyelik az időjárás-jelentéseket a méhészek. Az elmúlt hetekben tapasztalt folyamatos fagypont alatti hőmérsékletés az éjszakánként visszatérő mínusz tizenöt, mínusz húsz fokos fagy nem sok optimizmusra ad okot számukra.

Szoljon.hu

627668372

Fotó: Kosolovskyy

Szakemberek szerint ugyanis tavaszra akár a méhállomány fele is kipusztulhat. A méz felvásárlási árának csökkenése, illetve a hideg együttesen igencsak negatív hatást gyakorolhat a mézgazdálkodásra. Az elmúlt hetekben, hónapokban is csökkent a méz felvásárlási ára.
– A csökkenés oka pedig, hogy Kínából és Ukrajnából nagy mennyiségű olcsó méz érkezik az európai piacokra – mutatott rá Molnár György, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke. A beszállítók jóval a hazai termelői ár alatt vásárolják meg az árut, ami a magyarországi felvásárlási árakra is jelentős hatással van.

– A legnagyobb gondunk azonban mégsem a felvásárlási árak alacsony szintje – jegyzi meg az elnök. – A legtöbb fejtörést az okozza, hogy látványosan gyengülnek a méhcsaládok az erőteljes atkafertőzés miatt. A gond, hogy az eddig jól bevált védekezési módokkal szemben ellenállóbbak lettek az ízeltlábúak, a szokásos beavatkozások nem hozták meg a kellő eredményt. Sok méhcsalád legyengült a fertőzés miatt, sőt, nagyon sok közülük már ősszel elpusztult – tájékoztatott az egyesület elnöke.
A gazdálkodók már az ősz folyamán attól tartottak, hogy a legyengült méhcsaládoknak egy kemény téllel kell majd szembenéznie. Most mindenki tapasztalhatja, hogy a kemény tél megérkezett, ami semmi jóval nem kecsegtet a tavaszt váró méhészek számára.

– Komoly szaktekintélyek jósolták azt az elmúlt ősszel, hogy ha erős lehűléssel érkezik meg a tél, akkor akár a hazai méhcsaládok negyven, ötven százaléka is elpusztulhat. Márpedig a mínusz tizennyolc, mínusz húsz Celsius-fokos hőmérséklet itt van, hetek óta viseljük mindannyian – fogalmazott Molnár György.
Már az ősszel is volt olyan gazdálkodó, akinek hatvan méhcsaládjából csak egyetlen maradt a fertőzés miatt.
– Volt olyan méhésztársunk, aki szeptember elején még semmilyen problémát nem tapasztalt méhcsaládjaiban, novemberre azonban számos kaptára egyszerűen kiürült – emlékezett vissza. – A kirepült méhek ugyanis nem tértek haza kaptáraikba, valószínű, hogy a fertőzés miatt pusztultak el. Nagyon reméljük, hogy ebben az esetben nem lesz igaza a szakértőknek, mert az azt jelentené, hogy a hazai 1,1 millió méhcsaládból mintegy félmillió elpusztulna, mire kitavaszodik. Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint, hogy várjuk az idő enyhülését. Mindenesetre az elmúlt években érezhető fellendülésnek indult a hazai méztermelés, és a méhészek bevételhez juthattak. Most azonban, ha beigazolódik az előzetes feltételezés és valóban drasztikusan csökkenni fog a méhállomány, ráadásul ehhez társulva még a méz felvásárlási ára is tartósan alacsony marad, akkor elmondhatjuk, hogy a kedvező időszak végéhez értünk.

Óriási a veszély a méhállományra

Az úgynevezett varroa atkák csak méhek kolóniáiban élősködve képesek szaporodni. A méhek testfelületén megtapadva azok szövetnedveiből táplálkoznak – olvashatjuk a Wikipedián –, miközben további kórokozókat is terjeszthetnek. A terjesztett betegségek hatására a mézelő méh kolóniája legyengül és a méhész szakszerű gondozása nélkül, a fajta öntisztítási ösztön hiányában elpusztul. A gondatlan méhész vagy épp a szakszerűtlen kezelés hatására a vegyszerekre és más gyógymódokra immunitást szerez az ízeltlábú, majd a vándorlás következtében gyorsan terjed, ezért a fajt a méhgazdálkodás legnagyobb ellenségének tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!