Közélet

2017.01.13. 09:30

Nem keresik az oltóanyagot megyénkben

Az utóbbi időszak agyhártyagyulladásos megbetegedései miatt átmeneti készlethiány alakult ki, elsősorban Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik típusából, a B típusú vakcinából.

Szilvási Zsuzsa

Ezért engedélyezték nagyobb tétel behozatalát külföldről, bár jóval borsosabb áron. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályának tájékoztatása szerint országos hiányról nem beszélhetünk, de némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás. Várhatóan január harmadik hetének végére megoldódhat a kereskedői hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma.

Amint a megyénkben megkérdezett gyógyszerészektől megtudtuk, térségünkben nem tapasztalható, hogy megnövekedett volna a kereslet az oltóanyagból, bár valóban akadnak gondok a beszerzéssel kapcsolatban. Míg ugyanis a hazánkban gyártott vakcina ára nem egészen harmincezer forint, a külföldről beszerezhetőért több mint harminchatezer forintot kell fizetni. A fertőzés megelőzése érdekében egyébként három vakcina vethető be: vagy a tisztán B, vagy a tisztán C szerotípust tartalmazó, vagy a négyfélét kombináltan tartalmazó készítmény. Magyarországon legnagyobb előfordulási gyakorisága a B és a C típusnak van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!