Közélet

2017.01.26. 19:00

Sokszoros késés után sem zárult le az ivóvízminőség-javító program

Lényegében az utolsó pillanatban zárult le pénzügyileg 2015 végén a tiszazugi ivóvízminőség-javító program, melyre kétszer is határidő-hosszabbítást kértek. Az üzemeltetési engedélyek beszerzésére a legvégső határidő 2016. december 31. volt. A társulás ezt sem tudta tartani, így szabálytalansági eljárást indítottak ellenük.

Joó Zsuzsa

155375946

Fotó: Syldavia

A vízminőség javítására évekkel ezelőtt indult el az az országos program, melyet az Unió támogat. A projekt országszerte megcsúszott, a megyebeli Tiszazugban is.
– Tény, nem tudtuk tartani a határidőt, és nem mentség az, hogy mások sem – mondja Molnár Bálint, a vízminőség javítására alakult társulás öcsödi elnöke.

Molnár Bálint szerint számos tényező okozta a késést.
Ismeretes, 2001-ben jelent meg az a kormányrendelet, mely előírta, hogy az összes olyan településen javítani kell az ivóvíz minőségén, mely nem felel meg az uniós előírásoknak. Csakhogy senki nem számolt azzal, hogy a gyakorlatilag fél országot érintő rendeletet nehéz időben teljesíteni úgy, hogy sem szakmai gárda, sem működő, bevált technológia, sem megbízható kivitelezők csapata, sem pedig kellő számú gyártókapacitás nem volt az országban. Nem segítette a résztvevő konzorciumok haladását a rendkívül hosszú és nehézkes eljárási, terveztetési és közbeszerzési rendszer sem, mely szó szerint éveket vett el a településektől.

A Tiszazugi Társulás csak 2015-ben kezdhette el a konkrét kivitelezést, ennyi idő alatt a már korábban kiadott előzetes elvi vízügyi engedélyek is elavultak, azokat is meg kellett újítani és alakítani a változó körülményekhez. Gondot okozott az is, hogy a víztisztítási technológia hamarabb elkészült, mint ahogy az új kutak meg lettek fúrva.
– Nem csoda, hogy többször is meg kellett hosszabbítani a befejezési határidőt, ami az első körben 2015 júliusa volt. Ez év végéig már az unió felé is el kellett számolni a beruházásra adott pénzzel. Az unió elfogadta, hogy a program elszámolható, ha a rendszer alkalmas a próbaüzem elkezdésére. Ez a feltétel teljesült. A próbaüzemi költséget viszont a támogatásból elvonták.

A tizenkét érintett település közül mindösszesen kettőnél zárult le a mai napig a próbaüzem: Martfűnél és Öcsödön, e két önkormányzat ezután kapja csak meg a vízjogi üzemelési engedélyeket, azaz jelenleg csak ezen a két helyen megfelelő az „új” ivóvíz minősége. A többi településen még mindig kérdéses, hogy mikor sikerül beszerezni az üzemelési vízjogi engedélyt.

Az a probléma, hogy a többi érintett településeknél jelenleg a rendszer nem tudja hozni az uniós elvárásoknak megfelelő vízminőséget. A technológia beállításán a szakemberek folyamatosan dolgoznak, újabb és újabb vízmintákat küldenek az akkreditált laborba.
– Addig megy folyamatosan a próbaüzem és a mintavételezés, míg megfelelő minőségű lesz az ivóvíz – fűzi hozzá Molnár Bálint, aki tisztában van vele, hogy (a késés miatt) a társulás ellen indított szabálytalansági eljárás valamilyen konzekvenciát vonhat maga után, ami anyagi is lehet.

– Egy hosszú, gyötrelmes, olykor már kilátástalan út végére ért a településünk, ugyanakkor az öcsödi-martfűi siker továbbra is csak részsiker, hiszen a térségben még további tíz településen nem teljesültek az projektben meghatározott üzemeltetés feltételei. Versenyt futunk az idővel... – írta őszintén a minap Facebook-oldalán Molnár Bálint, aki inkább csak reméli, mintsem biztos abban, hogy március végéig mindegyik polgármester kezében ott lesz az üzemeltetési vízjogi engedély.

Már nem sárgás a víz színe, de a vezetéket is cserélni kéne

Molnár Bálint elmagyarázza, a Tiszazug egyetlen településének vize sem felelt meg az uniós előírásoknak. A tervezők a terület sajátosságai miatt két módon igyekeztek megoldani e problémát. Egyik szerint a csépai vízadó bázisra telepítettek egy kilenc települést ellátó rendszert, három kút fúrásával. A további három településen, Martfűn, Tiszaföldváron és Öcsödön önálló vízbázisról oldják meg az egészséges vízellátást.

– A víz minősége nagymértékben javult – mondja dr. Papp Antal martfűi polgármester. – A sárgás, pirosas színe megszűnt a víznek, most inkább kissé halvány kékes lett. Kevesebb benne a klór, emiatt további javulásra lehet számítani. Sajnos a csővezetékek cseréje még nem kezdődött meg – számol be a tapasztalatokról a martfűi településvezető. Az öcsödiek hasonló kedvező változásokról tájékoztatták az Új Néplapot.

– A víz minősége nagymértékben javult – mondja dr. Papp Antal martfűi polgármester. – A sárgás, pirosas színe megszűnt a víznek, most inkább kissé halvány kékes lett. Kevesebb benne a klór, emiatt további javulásra lehet számítani. Sajnos a csővezetékek cseréje még nem kezdődött meg – számol be a tapasztalatokról a martfűi településvezető. Az öcsödiek hasonló kedvező változásokról tájékoztatták az Új Néplapot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!