Közélet

2017.01.16. 06:55

Vajon mikor lesz újra használható a legégett alkotóház?

Felbecsülni sem tudják a szilveszter éjszakáján leégett nádfedeles tiszavárkonyi alkotóházban keletkezett károkat. Az épület ugyan biztosítva volt, de a kárfelmérés – és az eset kivizsgálása – jelenleg is tart. Jó kérdés azonban, hogy épület mikor lehet újra használható...

Kovács Berta

A ház a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tulajdonában van, a károkról a szervezet elnökével, Kenyeres Sándornéval beszélgettünk.
– Már magát az épületet is legalább 17–22 millió forintos kár ért – árulta el az elnök asszony.
– Azt még nem tudjuk, újra kell-e építeni a falakat, amíg tart a vizsgálat, mi sem nyúlhatunk ott semmihez, de a tűz és az oltásnál használ víz szemmel láthatóan is olyan durva károkat okozott, hogy statikussal mindenképpen meg kell nézetnünk. A tényleges kár azonban felbecsülhetetlen, mivel a tűznek áldozatul estek népművészeti alkotások is, melyeket készítőiktől ajándékba kaptunk, így pontos értéküket nem is ismerjük.

A teljes egészében a tűz martalékává vált emeleti lakórészen több szobában is karcagi fafaragó készítette parasztágyak voltak elhelyezve, ezek a többi berendezési tárggyal együtt megsemmisültek. A veszteség között említhetők Szűcs Imre tiszafüredi népi iparművész adományai, a szajoli naiv fafaragó, Nász Pál alkotásai, több megyei fazekas által készített míves tálak, hímzések – többek között 30 évvel ezelőtt készült kunsági függönyök, melyek a fölszinti ablakokat díszítették, jász hímzések, az ágyak melletti falat díszítő, szövőktől kapott faliszőnyegek. És persze odalett a többi berendezési tárgy is.

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az épületben, az emeleten működött az egyesület irodája is.
– Itt őriztük az 1984-es indulásunktól kezdve az iratainkat, a régi tervrajzoktól kezdve a közgyűlési jegyzőkönyveken, beszámolókon, szerződéseken, engedélyeken, pályázati anyagokon át a pénzügyi nyilvántartásig, sajnos az irattár is odalett a tűzben – sajnálkozott Kenyeres Sándorné.
– Mindent megőrizünk, még arra is gondoltam, hogy ha valaki egyszer szakdolgozatot szeretne írni az alkotóházról, nálunk megtalál minden dokumentumot. Megvoltak még a régi tervrajzok is, ezek is pótolhatatlanok...

A 2016-os év számlái, pénzügyi dokumentumai megmenekültek, azok ugyanis a könyvelőnél voltak, így az idei elszámolással, bevallással legalább nem lesz gondjuk. Ám a tetemes veszteségen túl még plusz kiadásként terheli az egyesület kasszáját az eset kapcsán kötelezően tett bejelentésekhez, ügyintézésekhez szükséges illeték megfizetése is…
– Teljesen lesújtották a történtek az egyesület százhúsz fős tagságát és a vezetőséget – nyilatkozta zaklatottan Kenyeres Sándorné.
– Harminchárom év munkája veszett oda!

Rendkívüli közgyűlést tartanak

Az egyesület a szerencsétlenség kapcsán most szombaton tart rendkívüli közgyűlést, ahol a hogyan tovább kérdése kerül terítékre. Az alkotóház biztosítva volt, de a vizsgálat hosszadalmasnak ígérkezik, ki tudja, mikor jutnak majd valami pénzhez. A felépítése és berendezése több tízmillió forintba fog kerülni, de mint Kenyeres Sándorné rámutatott, ez az összeg elérheti akár a százmilliót is.

Sajnos bevételeik túlnyomó többsége is az itt megtartott rendezvényekből származott, és bár nem áll meg náluk az élet, idei terveik, programjaik kapcsán beadandó pályázatokban is számolniuk kell e ténnyel.

Sajnos bevételeik túlnyomó többsége is az itt megtartott rendezvényekből származott, és bár nem áll meg náluk az élet, idei terveik, programjaik kapcsán beadandó pályázatokban is számolniuk kell e ténnyel. A szilveszteréjszakai tűz egyelőre felbecsülhetetlen károkat okozott az épületben. A kárfelmérés jelenleg is tart FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!