Közélet

2017.02.13. 10:50

Egy-másfél méter vastag a jég, bevetik a jégtörő hajókat

A Kötivízig vasárnap reggel nyolc órától III. fokúra emelte a jeges árvíz elleni készültséget Kiskörénél, illetve a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon, melyek megkezdték a hajózsilip és vízlépcső felvízi várakozóterének jégtelenítését.

G. Sz.

A beavatkozásra azért van szükség, hogy a Kiskörei Vízlépcsőnél biztonságosan legyen végrehajtható a Közép-Tiszára érkező zajló jégtömeg átvezetése – tudtuk meg Lovas Attila védelemvezetőtől, a Kötivízig igazgatójától.

A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes, illetve továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség van érvényben az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen is.

Jó hír, hogy a Zagyva és a Tarna vízrendszerében fokozatos az apadás. A Körösök vízrendszerében ugyan újabb árhullámok indultak el, ezek azonban I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni.

A Zagyva alsóbb szakaszain harminc–ötven százalékos a jégzajlás, nagyobb gond alakult ki azonban a Tiszán. A folyó Kiskörei Vízlépcső feletti szakaszán egészen Tiszafüredig ugyanis helyenként tizenöt–húsz centiméter vastag a felúszott álló jég. A szakemberek a jég szakaszos megindulására, felaprózódására, valamint másodlagos jégzajlására számítanak. A vízlépcső alatti szakaszon megcsúszott állójég, illetve gyenge zajlás tapasztalható, Tiszaroff térségében, Szolnok felett, valamint Tiszakécskénél megszakításokkal áll, illetve torlódott fel a jég a vízen – ennek vastagsága elérheti az egy–másfél méter vastagságot is.

A Kötivízig működési területén a karcagi, kiskörei, jászberényi, kunhegyesi és ceglédi belvízvédelmi szakaszon már csak a folyamatosan üzemelő szivattyútelepeken van érvényben pontszerű II. fokú készültség, illetve ugyanilyen I. fokú készenlét mellett folyik a belvízvédekezés Kisújszállás, Mezőtúr, Cibakháza térségében. Csökkent az elöntött területek nagysága, a tegnap reggeli adatok szerint összesen 9620 hektárt borít belvíz, ebből 3720 hektár volt vetés, 1700 hektár pedig szántó. Az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!