Közélet

2017.06.14. 11:30

Sokszáz éves kötetek sorakoznak a polcokon

Számos értékes ritkaságot őriz a református egyház lelkészi hivatala Túrkevén.

SZ. ZS.


Többszáz éves Bibliák, zsoltáros könyvek, szótárak sorakoznak a polcokon, köztük jobb és viseltebb állapotú köteteket egyaránt találunk. Néhány igazán kuriózumnak számító darab­ jelenleg azon a Bibliakiállításon látható, amely a templom karzatán kialakított galériában nyílt. Ez jórészt a dr. Ötvös László lelkész által összegyűjtött Bibliák tárlata, mely tematikusan csoportosítva mutatja be az egyes fordítók munkásságát, de a helyiek által őrzött könyveket is találunk köztük.


A lelkészi hivatal könyvespolcán így most az 1700-as évekből származó zsoltáros könyvek számítanak igazán különlegesnek.
– A legrégebbi kötetek az 1730–40-es évekből származnak – mondta el kérdésünkre válaszolva Kereszti Roland­ református lelkész. – Az egyik legértékesebb közülük pedig talán a Bod Péter-féle latin–magyar szótár, amelyet 1760-ban nyomtattak.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Kereszti Roland mutatja a régi köteteket | Fotó: Mészáros János
[/caption]

 

Bod Péter sokoldalú tudományos munkássága kiterjedt a teológiára, egyházjogra, egyháztörténetre, történelemre, nyelvtudományra és irodalomtörténetre egyaránt. Nevéhez fűződik az első magyar nyelvű egyháztörténet és az ünnepek eredetéről, megtartásának módjáról szóló első magyar nyelvű munka is. Az irodalomtörténet szempontjából legfontosabb műve a Magyar Athenas című, 1766-ban megjelent lexikon, amely több mint ötszáz magyar írót mutat be, de az általa szerkesztett szótárak is rendkívül hasznosnak bizonyultak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!