JÁSZKUNSÁG

2017.07.28. 17:30

A turizmus–vendéglátásnak lesz a legtöbb elsőéves hallgatója szeptembertől

Közel 106 ezer fiatal izgulta végig a szerda estét, amikor is nyilvánosságra hozták a várva várt 2017-es felvételi ponthatárait. Közülük mintegy 73 ezren készülhetnek az első őszi szemeszterükre... Szűkebb hazánkban két felsőoktatási intézmény, a Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Kara és az Eszterházi Károly Egyetem jászberényi campusa várta a hallgatók jelentkezését.

– A Pallasz Athéné Egyetem (augusztus 1-től Neumann János Egyetem) szolnoki Gazdálkodási Karára idén 206-an nyertek felvételt, szemben a tavalyi 218 hallgatóval. A lemorzsolódás minimálisnak mondható az alapszakok esetében, ugyanis a nappali képzés tavaly 32 hallgatóval indult el, most viszont 29, a levelező tagozat pedig tavaly 37, idén pedig 38 tanulót vár.

– Ettől azonban a pótfelvételi eljárás miatt többen kezdik meg a tanulmányaikat. A jelentkezők zömét önköltséges képzésre vettük fel – tudtuk meg dr. Lakatos Vilmostól, a Gazdálkodási Kar megbízott dékánjától.

– A felsőoktatási szakképzéseinkre 139-en kerültek be, ebből nappali tagozatra 86, levelező tagozatra pedig 53 hallgató. Összességében elmondható, hogy a nappali tagozat meghaladja a tavalyi felvételi eredményeinket, levelező képzésre viszont sajnos kevesebb hallgatót tudtunk felvenni idén.

– A levelező tagozat létszámcsökkenésének egyrészt az az oka, hogy a korábbi években igen népszerű nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzési szakot kivezették a képzési rendszerből – tette hozzá dr. Lakatos Vilmos.

A Pallasz Athéné Egyetem adataiból még az is kiderült, hogy a Gazdálkodási Karon a turizmus–vendéglátás, turizmus szakirányú felsőoktatási szakképzésnek lesz a legtöbb elsőéves hallgatója szeptembertől.

A Gazdálkodási Kar eredményei egyébként hasonlóak a tavalyi évben elértekhez, összességében a levelező szakokra felvettek létszáma növekedett, de a nappali képzésben induló kereskedelem és marketing, és a levelezőn induló pénzügy és számvitel szakok iránt is jelentős az érdeklődés, a szakokra mintegy negyven százalékkal több hallgatót vettek fel, mint tavaly.

A karon meghirdetett szakok közül az állami ösztöndíjas, nappali tagozatos turizmus–vendéglátás alapképzésre volt a legnehezebb bekerülni, ugyanis 426 volt a ponthatár, tavaly viszont még ennél is magasabb: 458.

Ugyanezen képzés önköltséges formájára viszont idén 306 ponttal lehetett bejutni, míg tavaly 284 ponttal. Legkönnyebben a turizmus–vendéglátás, turizmus szakirányú felsőoktatási szakképzés nappali és a kereskedelem és marketing, marketingkommunikáció szakirányú felsőoktatási szakképzés levelező tagozatára lehetett bejutni, mindössze 240 ponttal.

Az Eszterházi Károly Egyetem jászberényi campusán – a helyi vállalatok igényeire reagálva – az idei felvételi eljárásban először hirdették meg és indulhat el 14 hallgatóval a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés nappali és levelező tagozaton. Ez utóbbira 272 ponttal lehetett bekerülni, mely a legalacsonyabb a campuson meghirdetett ponthatárok közül.

Ezenkívül új szakként jelenik meg a városban a közösségszervezés alapszak, kulturális közösségszervezés szakiránnyal, melynek állami ösztöndíjas levelező szakára 338 ponttal lehetett „becsúszni”, mely a campus legmagasabb ponthatára volt idén. Szintén magas volt a követelmény a szociális munka alapképzés levelező tagozatán is, ahol 324 pontot hirdettek ki.

A szolnoki Szlávik Réka az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola nemzetközi tanulmányok szakát jelölte meg első helyen.

– Azért erre a szakra jelentkeztem, mert a végzettséggel számtalan helyen el lehet helyezkedni. Ráadásul idén olyan ösztöndíj-lehetőséget nyújt az intézmény, hogy elengedik a tandíjat, ha hat féléven keresztül a tanterv szerint haladok.

– Ezért a ponthatár is elég magas volt, 389, de sikerült bekerülnöm, nagyon örülök – árulta el Réka.

Illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a felvételim az első helyen megjelölt Debreceni Egyetem Műszaki Karára. Így ősztől gépészmérnök hallgató leszek, apám nagy örömére továbbviszem a családi hagyományt – mondta a karcagi Kovács György.

– Azért is boldog vagyok, mert Katát, a barátnőmet is felvették a választott szakjára, így közösen tudunk Debrecenben albérletet kivenni. Már nézegettük is korábban az egyetemhez közeli kiadó lakásokat, hétfőn pedig megyünk és keresünk is egy nekünk valót –

tette hozzá.

Továbbra is sláger hazánkban a pénzügy és a kommunikáció

Kiemelten magas pontszámot kellett megszerezniük a hallgatóknak idén is több szakon a maxi­mum ötszázból: a Budapesti Corvinus Egyetemen a pénzügy és számvitel szakon 468 pontra, a nemzetközi tanulmányok szakon 465 pontra volt szükség, kommunikáció–médiatudomány szakon pedig 460 pontra.

A nemzetközi gazdálkodás szakon a Pannon Egyetemen 480 pontot, a Miskolci Egyetemen 474 pontot írtak elő a bekerüléshez.

Jogász képzésben a Pécsi Tudományegyetemen 465 pontot határoztak meg, a Szegedi Tudományegyetemen 467 pontot. Mérnökképzésben a mechatronikai mérnök szakon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 454 pontot kellett elérni, a vegyészmérnöki szakon 421-et.

Az ELTE-n matematika–latintanár osztatlan szakon azonban 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez.

Idén az általános felvételi eljárásban országosan 105 ezer 868 fiatal közül 72 ezer 641-et vettek fel, összességében a jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamely felsőoktatási intézménybe.

Alapképzésben 47 ezer 684 diák, osztatlan képzésben 7 ezer 462, mesterképzésben 11 ezer 540 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Nappalin több mint 51 ezren, levelezőn több mint 20 ezren tanulhatnak.

MTI

Czakó Nóra, Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!