Közélet

2017.07.06. 13:50

Kortársak

Hosszú évek óta egyértelmű a szociális munkások, a pedagógusok és a rendőrök számára is, hogy a kábítószer jelen van térségünkben, és fokozatosan érkezik meg egyre fiatalabb korosztályokhoz.

Banka Csaba

Ha szenvedélybetegségekről beszélünk, akkor az alkohol talán még nagyobb veszélyt jelent gyermekeinkre. A kábítószer, vagy épp az alkohol okozta problémákat leginkább akkor előzhetjük meg, ha jó előre felhívjuk a figyelmet mindarra a pusztításra, amit az emberi szervezetre gyakorolnak. A felnőtt társadalom számára igazi feladatot jelentő kérdés éppen ez. Mégpedig, hogy miként juttassuk el a megfelelő üzenetet a fiatalok számára. Olyan üzenetet, ami adott esetben vészcsengőként szólal meg, ha dönteniük kell: elfogadják vagy sem a feléjük nyújtott füves cigit, pirulát, vagy más „anyagot”.

Az utóbbi években egyre többször jelenik meg a „kortárs segítők” kifejezés a megelőző programokban. Olyan diákokról van szó, akik saját korosztályuk számára szolgálnak példákkal, saját korosztályuknak adnak információt a rájuk leselkedő veszélyekről.

A szakemberek ugyanis rájöttek, hogy bármilyen meggyőző is lehet egy felnőtt, bármekkora tapasztalatot is halmozott fel a témában, csak ritka kivétel az, amikor neki jobban hisznek a tinédzserek, mint saját osztálytársuknak,csapattársuknak, barátjuknak. Pont ezért csak reménykedni tudunk abban, hogy eredményesek lesznek térségünkben is azok a kezdeményezések, melyek a fiatalokat vonják be a drogprevenció felelősségteljes munkájába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!