Szolnok

2017.07.13. 13:02

Külföldi haderő szállta meg a szolnoki helyőrséget

Dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Simicskó István ­honvédelmi miniszter­ is ellátogatott szerdán délelőtt az Ittebei Kiss ­József hadnagy Helikopter Bázisra, ahol a „Black Swan 2017” elnevezésű nemzetközi, különleges­ hadműveleti gyakorlatának sajtónyilvános programját tekintették meg.

Mészáros Géza

Akcióban a katonák

Fotó: Csabai István

A gyakorlat célja a soknemzetes NATO-erők csoportos kiképzése és ­felkészítése Európa­ kollektív védelmére. A szolnoki bemutatót megtekintette többek között Szalay­ Ferenc, Szolnok polgármestere, illetve dr. Kállai Mária megyei kormánymeg­bízott asszony is.

A június 23. és július 26. között zajló „BS17” annak a „Saber Guardian 2017” nevű hadgyakorlat-sorozatnak a része, melynek célja a soknemzetes NATO-erők csoportos kiképzése és felkészítése Európa kollektív védelmére. A gyakorlat során a magyar fél vezeti azt a többnemzeti – amerikai, bolgár, horvát, román, szlovén, szerb, macedón és magyar – parancsnokságot, melynek égisze alatt összehangolják a szárazföld, a haditengerészet és a légierő alakulatainak mozgását.

A Magyar Honvédségből döntően a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái vesznek részt e műveletben.

Mint azt a hadászati bemutató végén Simicskó István hangsúlyozta, a gyakorlat kitűnően illeszkedik a tavaly meghirdetett Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi-haderőfejlesztési programba:

– Az emberállományunk, a katonai vezetésünk felkészültsége megfelel a NATO igényeinek, s az Észak-atlanti Szerződés Szervezete azzal ismerte el a magyar katonák rátermettségét, hogy ­hazánkra bízta e hadgyakorlat komponensparancsnoki ­feladatait. Mi pedig azzal bizonyítjuk a NATO irányába elkötelezettségünket, hogy ­2024-re a hazai GDP 2 százalékára emeljük a hadi kiadásokat.

Bizonyított alkalmasság

Az amerikai, illetve a magyar haderő – a különleges műveleti gyakorlat végén kiadott – közös közleménye szerint a magyar komponensparancsnokság a V4, az EU és a NATO érdekében egyaránt alkalmazható regionális vezetési elemmé vált, a kihívásokra válaszul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!