Kunmadaras

2017.08.07. 06:57

Néhol nő az óvodai csoportlétszám, máshol meg szakemberhiánnyal küzdenek

Kunmadarason az önkormányzati fenntartású óvodákban szakemberhiánnyal küzdenek, augusztus vé­géig még keresik az óvodapedagógusokat. Karcagon, a SZIM óvodában eggyel több csoport indulhat, mert olyan sok kisgyermek él ebben a városrészben. Berekfürdőben pedig hét új ovissal ­indul az új tanév, derült ki körképünkből.

A karcagi Kinizsi úti óvodában teljesen megújul a konyha. A berendezések már megérkeztek – mutatja Gulyás Ferencné intézményvezető (jobbra) és Szőkéné Nádházi Mária gazdaságvezető

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Több mint 170 kisgyermeket írattak be szüleik a Madarász Imre Egyesített Óvoda kilenc óvodáiba a következő nevelési évre. A beíratott gyerekek között többen vannak, akik még csak két és fél évesek – mondta Gulyás ­Ferencné intézményvezető.

– Nagy öröm számunkra, hogy szeptembertől az óvodai csoportok száma 30-ról 31-re nő. Óvodáinkban a csoportok­ létszáma 20-25 fő között ­mozog, de van néhány óvoda, ahol picit ezen emelnünk kell, a fenntartó, Karcag Város Önkormányzat engedélyével.

– A létszámok növelése azért szükséges, hogy el tudjunk látni valamennyi gyermeket, akinek kötelező az óvodáztatása, és aki igényli az óvodai ellátást – sorolja a vezető,­ akitől megtudtuk, a szünetben elvégzik az alapvető karbantartási munkálatokat.

– A legnagyobb munka a SZIM óvodában van. Ide az önkormányzat pályázatot nyújtott be óvodaférőhely-bővítésre.­ Az óvoda a Kiskulcsosi településrész egyetlen óvodája, s a gyermeklétszám folyamatos emelkedése tette ezt a bővítést szükségessé.

– A projekt keretében egy 20 fős csoportszobával és a kiszolgálóegységekkel bővül az épület. A munkák lassan­ a végéhez közelednek. A Kinizsi úti óvodában pedig a konyha teljes körű felújítása zajlik az önkormányzat által elnyert támogatásból és önerőből.

– Hamarosan egy vadonatúj konyhát vehetnek át a dolgozók, már megérkeztek a modern konyhai berendezések és eszközök is – vázolja a munkákat Gulyás Ferencé, aki arról is szólt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek segítésére az új tanévben kiemelten figyelnek.

– Öt óvodánkkal együttműködési megállapodást kötött az Oktatási Hivatal Esélyteremtő Óvoda megvalósítá­sára. Ez a program szeptembertől indul.

– Ez az együttműködés biztosítani fogja, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára tudjunk szervezni színházlátogatásokat, játszóházakat, szakmai képzéseket, hogy az óvodapedagógusok a fejlesztéseket minél eredményesebben tudják megvalósítani – mondja a vezető.

A karcagi Kinizsi úti óvodában teljesen megújul a konyha. A berendezések már megérkeztek – mutatja Gulyás Ferencné intézményvezető (jobbra) és Szőkéné Nádházi Mária gazdaságvezető
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Kunmadarason tavaly indult a református óvodai oktatás, ahová akkor hat kunmadarasi óvodapedagógusunk ment át, így most is van betöltetlen állásunk – vázolta gondjaikat Galiné Selyem Melinda,­ a Kunmadarasi Összevont Óvoda intézményvezetője.

– Szeptembertől 196 óvodásunk lesz a négy egységünk 10 csoportjában. A hiányzó­ szakembereket próbáljuk ­vidékről pótolni, az önkormányzattól ehhez minden segít­séget (például a bejárás támogatása) megkapunk, így bízom benne, hogy be tudjuk tölteni az állásainkat.

– A tisztasági meszelést elvégeztük minden óvodánkban, és most egy nyertes pályázatnak köszönhetően az önkormányzat többek között bölcsődei csoportszobát is kialakíthat. Erre azért is van szükség, mert sokan íratják be már két és fél évesen gyermeküket óvodába. A Biztonságos óvoda pályázaton ­pedig egy KRESZ-park alapjaihoz nyertünk támo­gatást.

Hét kisgyermeket írattak be májusban az intézménybe

– A Berekfürdői Csicsergő­ Óvoda két összevont csoporttal működik. Az új tanévben Kis Vuk kis-középső, ­illetve Micimackó nagy-középső csoporttal indulunk – tudtuk meg Horváth Éva megbízott óvodavezetőtől. Szeptembertől 31 gyermek jár majd az óvodába.

Májusban 7 kisgyermeket írattak be, mindannyian­ 2,5 évesek, ketten már elkezdték az oviba járást, a többiek szeptembertől, folyamatosan érkeznek. Három óvodapedagógus és két dajka látja el a feladatokat az óvodában.

Környezetre épülő programmal dolgozunk, az elmúlt tanévben megismertettük a néptánc alapjait a gyerekekkel, s ez annyira népszerű lett, hogy megalakult a Berekfürdői Csicsergő Néptánc Csoport, s már több helyi programon fel is léptek a kicsik – mondja a vezető.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!