karcag

2017.08.11. 17:25

Megfiatalodnak csoportjuk körében a karcagi mozgássérültek

Harminc éve alakult meg a Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Karcagi Csoportja. A nyolcszáz aktív taggal ma a város egyik legnagyobb civil szervezeteként működnek. A jeles évfordulón a városi sportcsarnokban fehér asztal mellett idézték fel a nyolc mozgássérült társcsoport megjelent képviselőivel együtt a három évtized jelentősebb eredményeit.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Kovács Szilvia alpolgármester és Németh Imréné vezető egy asztalnál ünnepelt.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Csodálatos ez a jubileum, hiszen a karcagi csoport a nulláról indult három évtizeddel ezelőtt, a tagok lelkesedése, kitartása érte azt el, hogy ma a jeles évfordulót tudjuk ünnepelni – mondta Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke.

– A Karcag Városi Sportcsarnok megtelt a tagokkal, azokkal a civil szervezetek képviselőivel és a társklubok tagjaival, akikkel nagyon jó kapcsolatot alakított ki a vezetőség.

– A megyében is nagyon kevés ilyen civil szervezet van, ahol a szeretet, az önzetlenség és az összetartás is megtalálható.

„A vezetőség programokkal, eszközökkel és ilyen összejövetelekkel is figyel tagjaira”

– mondta Kovács Sándor, aki azt kívánta, hogy ezt a szervezettséget, kedvességet minél hosszabb ideig őrizzék meg, mert láthatóan szükség van az egyesület munkájára.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere szintén elismeréssel szólt a klub munkájáról, melyet több alkalommal maga is megtapasztalt.

– Már akkor megfogott az a jó hangulat, ahogy összejöttek, beszélgettek és ahogy figyeltek egymásra. Jó volt látni az összeszokott társaság tagjait.

– Nagyon fontosak ezek az összejövetelek, hiszen sokan csak itt kapják meg azt az odafigyelést, ami mindenkinek jár és amire mindenkinek olyan nagy szüksége van.

– Az emlékek felidézése, a beszélgetések alkalmával szinte megfiatalodnak, megfeledkeznek a mindennapi gondokról az idősek. A csoport a város egyik legrégebbi közössége, 30 éve meghatározó a szerepe a városban élő sorstársak életében.

– Egy olyan karcagi szervezet, amely elkötelezettségét is megmutatta az idős, beteg emberek felé, amivel példát állít másoknak is – vélte az alpolgármester.

– A családsegítő központ keretében 1987-ben alakultunk meg 14 fővel – idézte a kezdeteket Németh Imréné, a csoport jelenlegi vezetője, az alapítók egyike is. A taglétszám jelentősen megnövekedett, jelenleg közel 800 regisztrált tagunk van.

– Csoportunk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesület égisze alatt működik. Vezetőnk tizenhat éven át Szekeres György volt, ezalatt fejlődtünk egymást segítő, támogató közösséggé – mondta Németh Imréné, majd bemutatta segítő munkájukat.

Németh Imréné, a csoport vezetője mutatta be a szervezet munkáját.
Fotós: Daróczi Erzsébet

A rászorulók számára az elmúlt évtizedekben ügyeleti rendszert működtetnek, ebben kérelmek – lakás átalakítással, gépjárműszerzési támogatással kapcsolatos tudnivalókban – megírásában, gyógyászati segédeszközök beszerzésben adnak tanácsokat.

– Sok tagtársunknak a havonta tartott rendezvényeink jelentik a családot, a szórakozást. Itt van lehetőségünk szakemberekkel megtartott ismeretterjesztő előadásokra is. A találkozókon a közös főzés, a műsorok, egymás felköszöntése is rendszeres.

„Tagtársaim ilyenkor megfiatalodnak és megfeledkeznek napi gondjaikról, fájdalmaikról.”

– Rendszeresek a jó hangulatú kirándulások, ahol az adott település kulturális intézményeivel, gyógyfürdőivel is megismerkedünk.

– A város ­hasonló civil szervezeteivel is jó a kapcsolatunk, nyolc megyei mozgássérült csoporttal is jó együttműködést alakítottunk ki, rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Kovács Szilvia alpolgármester és Németh Imréné vezető egy asztalnál ünnepelt.
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Ma velünk ünnepelnek a berekfürdői, a kunmadarasi, a kenderesi, a túrkevei, a kisújszállási, a rákóczifalvai és a törökszent­miklósi sorstársaink is, s reméljük, ez még így lesz sokáig – fogalmazott a csoportvezető.

– Mintegy 10 ezer tagja van a megyei mozgássérült-egyesületnek, melynek aktív tagja a 800 fős taglétszámú karcagi csoport. Az elmúlt három évtized alatt sem a régi, sem a jelenlegi vezetés nem felejtkezett el a tagok segítése – kérelmek, segélyek ügyintézése – mellett a közös kulturális programokról és kirándulásokról és az emberségről sem, ami sokat jelent egy sérült embernek.

– Kívánom, ez így legyen a jövőben is –fogalmazott Murányi Zsigmondné megyei elnök.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!