Jászkunság

2017.08.16. 18:24

Ajánlott az autóban tűzoltó készüléket tartani

Időről időre gépjárműben keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat.

Hiába próbálta a sofőr oltani a Tiszapüspökiben kigyulladt autóbuszt, a lángokat csak a tűzoltók tudták megfékezni.

Fotó: Mészáros János

Az utóbbi időben megyénkben is történtek ilyen esetek, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdeztük az okokról, a megelőzési lehetőségekről, illetve arról, hogy mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Az autókban számtalan éghető anyag található, a kárpit, a bőrborítás, a műanyagok, a kábelek és még az üzemanyag is, ezért ha az autóban bármilyen rendellenesség tüzet okoz, akkor az nagyon rövid idő alatt lobban fel és nagyon rövid idő alatt tovább is terjed – tudtuk meg Kovács Krisztián tűzoltó alezredestől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjétől.

– Általában, a mi vizsgálataink szerint, valamilyen elektronikus rendszernek a meghibásodása, egy szikra okozza a tüzet az autókban.

– Vannak azonban a járműben olyan folyékony, éghető anyagok, amelyek csöpöghetnek is és emiatt is felcsaphatnak a lángok, de az alkatrészek súrlódása is veszélyes lehet ilyen szempontból.

– A legtöbbször azonban álló­ autóban lobban föl a tűz – mutatott rá a főfelügyelő, aki azt is hozzátette, hogy a ­kánikula újabb veszélyforrás lehet, hisz történt már olyan eset a megyében, hogy a gázöngyújtó robbant föl a kocsiban a meleg miatt­.

– Ezért fontos, hogy ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót.

Ennél különösebb eset volt viszont az, amikor egy kocsiban kerti díszítőelemeket, üveggolyókat szállítottak és ezek gyűjtötték össze a napsugarakat, amely végül tüzet okozott.

Kovács Krisztián elmondta, hogy a járművekben fellobbanó lángok tulajdonképpen a kezdeti szakaszban fékezhetők meg, tehát ha megtörténik a baj, nagyon gyorsan kell reagálni.

Tulajdonképpen csak pár perc áll a rendelkezésünkre, hogy eloltsuk a tüzet vagy megakadályozzuk a továbbterjedését.

„Ha füstöt észlelünk vagy égett szagot érzünk, esetleg a jellegzetes égett műanyag szagot, akkor ne gondolkodjunk, hanem azonnal cselekedjünk”

– Álljunk meg az autóval, zárjuk el a gyújtást, hogy legalább így áramtalanítsuk az autót.

– Ha pedig kinyitottuk a motorháztetőt, akkor az akkumulátorról vegyük le az egyik sarut. Minderre azért van szükség, hogy az autó ne kapjon további elektromos utánpótlást – sorolta a teendőket az alezredes.

– Ezután fogjuk a porral oltót és derítsük ki, honnan jön a füst. Vannak azonban bizonyos óvintézkedések, amelyeket mindenképp tartsunk be.

– Például ha a motorháztető füstöl vagy akár már kicsit lángol is, akkor óvatosan kell kinyitni azt, mert a motorháztető felnyitásakor a lángok kicsapnak.

– Ilyenkor célszerű úgy kinyitni, hogy a porral oltó már ott van a kezünkben. Mindemellett természetesen a tűzoltókat is értesítsük – magyarázta a szakember.

Az autóban keletkezett tüzeket úgy előzhetjük meg, ha karbantartjuk a járművet, tehát rendszeresen felülvizsgáltatjuk és meg is javíttatjuk azt.

– Nagyon fontos, hogy ha égett műanyag- vagy füstszagot érzünk az autóban, de nem érzékelünk problémát, akkor is vigyük el szerelőhöz a gépkocsit, és vizsgáltassuk meg, ugyanis a probléma nem fog magától elmúlni – hangsúlyozta Kovács Krisztián.

Hiába próbálta a sofőr oltani a Tiszapüspökiben kigyulladt autóbuszt, a lángokat csak a tűzoltók tudták megfékezni.
Fotós: Mészáros János

A másik dolog, amely szintén sokat segíthet baj esetén, ha tartunk egy tűzoltó készüléket a kocsiban, mert a túlhevült, felforrósodott alkatrészek lehűtése azonnali beavatkozást igényel.

Igaz, hogy hazánkban jelenleg a személyautóknak nem kötelező tartozéka a tűzoltó készülék, ennek ellenére érdemes rászánni néhány ezer forintot.

– Ez azért is nagyon fontos, mert a tűz pillanatok alatt továbbterjed. Ezért mi azt javasoljuk, hogy mindenki szerezzen be valamilyen tűzoltó készüléket, akár spray formájában – tanácsolta a tűzoltósági főfelügyelő.

Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a tűzoltó készülék kevésnek bizonyul, mint ahogy történt az május közepén Tiszapüspökiben is, ahol kigyulladt egy menetrend szerinti buszjárat a hajnali órákban, miután a sofőr beindította a járművet.

A lángok akkorák voltak, hogy megolvasztották a busz felett futó elektromos vezetékeket is, így a sofőr hiába próbált oltani, a lángokat csak a tűzoltók tudták megfékezni.

A tüzet valószínűleg elektromos hiba okozhatta.Kovács Krisztiántól azt is megtudtuk, hogy az autókban keletkezett tüzek viszonylag gyakoriak.

Minden hónapban két–három eset is előfordul és a legtöbbször valami meghibásodás okozza. Egy héttel ezelőtt például Tószegen, egy lakóház garázsában gyulladt ki egy személyautó, ahol a tűz átterjedt a lakóépület tetőszerkezetére is.

Ilyen esetekben a gépkocsin kívül maga a garázs is leéghet, ezért ne tároljunk itt éghető anyagokat.

Mezőgazdasági gépeknél kötelező a készülék

Aratás idején, a mezőgazdasági gépekből felcsapó lángok is gyakori jelenség, hiszen a súrlódó alkatrészek, a por, a felforrósodott környezet könnyen okozhat tüzet.

Ráadásul az aratás, a bálázás és a betakarítás is fokozottan tűzveszélyes tevékenység. Ha pedig mező­gazdasági gépben ­keletkezik tűz, nagyobb az anyagi kár, mint egy személyautó esetén.

– Ezen járműveknél egyébként előírás is, hogy legyen ­bennük tűzoltó készülék, mégpedig a mérettől, kapacitásától függően meghatározott mennyiségű. Ha nincs, akkor az büntetést is von maga után.

– Az a tapasztalatunk azonban, hogy ezzel a gazdák tisztában is vannak és használják is, ugyanis sokszor kapunk olyan bejelentést, hogy a mezőgazdasági gép vezetője észlelte a tüzet és meg tudta fékezni a lángokat – árulta el Kovács Krisztián.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!