MEZŐTÚR

2017.08.09. 07:00

Aki sportolni akar, a folyón biztosan nem fog

Komoly vitákat gerjesztett a vízi turizmus tervezett fejlesztése Mezőtúron. A vízi sportok szerelmesei és a háborítatlan természet kedvelői csaptak össze, s úgy tűnik, egyelőre utóbbiak akarata érvényesül.

Az utóbbi időben egyre több jet skit lehetett látni a Hortobágy-Berettyón. Mostantól viszont már nem mehetnek arra

Fotó: Mészáros János

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésére a természetvédelmi hatóság a Hortobágy-­Berettyó folyó Mezőtúr belterületi, vasúti híd és közúti híd közötti szakaszát, valamint a közúti híd alatti 700 méteres szakaszát a töltés lábáig terjedő hullámtérrel együtt augusztus 15-ig átmenetileg védett természeti területté nyilvánította.

Ezzel együtt jár, hogy az adott szakaszon közlekedő vízi járművek maximum öt kilométer/órás sebességgel haladhatnak. Mindez azt jelenti, hogy a folyó városi szakaszáról szinte teljesen kiszorulnak a vízi sportok kedvelői.

Pedig az utóbbi évek során egyre pezsgőbbé vált az élet a vízparton. Sárkányhajóversenyt, jet ski bemutatókat, vízparti fiesztát szerveztek a nyári időszakban, s az ilyen rendezvények rendkívül sok látogatót vonzottak. A fejlemények nemrégiben a város képviselő-testülete elé is eljutottak.

– A közelmúltban érkezett hozzánk egy kérelem, amelynek a lényege az volt, hogy a képviselő-testület egy jet ski pálya kiépítését támogassa a Hortobágy-Berettyó-főcsatornán – mondta el érdeklődésünkre Herczeg Zsolt polgármester.

– Ez igen nagy vitát váltott ki már korábban is egy munkamegbeszélésen. Az ülésen az a döntés született, hogy általánosságban a mezőtúri turizmust, a vízi sportokat támogatja a testület, de a jet ski pálya kijelöléséhez nem járulunk hozzá.

Az utóbbi időben egyre több jet skit lehetett látni a Hortobágy-Berettyón. Mostantól viszont már nem mehetnek arra
Fotós: Mészáros János

– Természetesen sokat nyomott a latban az a hatósági döntés, amely védetté nyilvánította a területet. A témát három bizottság tárgyalta és mindenki azt a véleményt fogalmazta meg, hogy Mezőtúr közigazgatási területén ne járuljunk hozzá a pálya kijelöléséhez.

– Ezt a testületi ülésen annyiban módosítottuk, hogy kizárólag a Hortobágy-Berettyó-­főcsatornára korlátozza a képviselő-­testület a nemleges döntését. Amennyiben arra alkalmas, más helyszínt találnak a jetskizők, természetesen újra tárgyalunk.

Fontos ugyanakkor, hogy a döntés nem érinti a meghirdetett nyári városi rendezvényeket. Az utóbbi időben ugyanis több ezzel ellentétes hír is szárnyra kapott.

Nem szabad zavarni az állatokat

A védetté nyilvánítás oka a fokozottan védett fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) és a szintén fokozottan védett kormos szerkő (Chlidonias niger) párok zavartalan fészkelésének védelme.

A fattyúszerkő százezer, a kormos szerkő kétszázötvenezer forintos természeti értékkel szerepel az idevágó jogszabályban. Az átmenetileg védetté nyilvánított területen tilos minden olyan tevékenység végzése, amely a fokozottan védett fattyúszerkő- és a szintén fokozottan védett kormos szerkő-párok fészkelését zavarja, egyedeit, lettevékenységét veszélyezteti, károsítja.

A természet védelméről szóló törvény értelmében ugyanis tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!