VETÉLKEDŐ

2017.08.31. 11:24

Az ország legjobb tűzoltói Szolnokon szolgálnak!

A szolnoki hivatásosok győzelmével ért véget a XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedő. Az augusztus 28-30. között Veszprém megyében megtartott XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn összesen kétszáz tűzoltó vett részt.

Forrás: BM OKF

A hivatásos csapatok között a szolnoki, az önkormányzatiak között a tótkomlósi, a létesítményi egységek versenyében az atomerőmű tűzoltói, az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók kategóriájában pedig a hosszúperesztegiek bizonyultak a legjobbnak – írja közleményében a megyei katasztrófavédelem.

A 2017-es országos megmérettetés augusztus 28-án, Csopakon az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók versenyével vette kezdetét. Az első napon a nem hivatásos csapatok mérték össze erejüket a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. területén, ahol egy összetett gyakorlati feladat várt rájuk.

A feltételezés szerint egy kétemeletes épület egyik második emeleti helyiségében keletkezett tűz, egy ember el is tűnt, ráadásul a „konyhában” egy gázpalack is volt, ami szintén nehezítette a versenyzők dolgát.

Ez idő alatt az egyéni irányítói, beosztotti, gépjárművezetői kategóriában induló hivatásos tűzoltók elméleti tudásukat tették próbára, nekik különböző szakmai, illetve KRESZ-kérdésekre kellett válaszolniuk.

A verseny második napján a hivatásos csapatok amellett, hogy szintén megoldották a lakástüzes esetet, a Balatonkenesétől Fűzfőgyártelepig húzódó 7213-as úton kaptak újabb gyakorlati feladatokat. Itt két állomás is várta a versenyzőket.

Az egyik helyszínen a motorfűrész-kezelési ismeretekre volt a legnagyobb szükség, hiszen egy favágási feladattal találták szembe magukat a versenyzők: pontos, precíz vágást vártak tőlük, a pályabírók ugyanis csak az előírásos méretű korongokat vették figyelembe az értékelésnél.

Forrás: BM OKF

Ugyanezen az útszakaszon egy másik helyszín és egy újabb műszaki mentés is várta az egységeket: egy olyan közlekedési balesetnél kellett beavatkozni, ahol egy kereszteződésben egy személykocsi és egy veszélyes anyagot szállító teherautó rohant egymásba.

A rajoknak az alapos felderítés után egy gerincsérült kimentéséről, valamint a forgalmi akadály megszüntetéséről is gondoskodniuk kellett, és mert közben ketyegett az óra, fontos volt a gyors visszamálházás is.

A verseny negyedik – a gyakorlati feladatok közül az utolsó – állomásán, Balatonalmádiban a gépjárművezetők mutatták meg, mit tudnak, a sofőrök egy vezetéstechnikai pályán mérték össze ügyességüket.

Nem volt kicsi a tét, minden apró tévesztést hibaponttal büntetett az éles szemű zsűri.

Amíg a hivatásosok a feltételezett káreseteket számolták fel, az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltók sem unatkoztak, ők ekkor töltötték ki Csopakon a teszteket.

A verseny zárónapjának délelőttjén szintén Csopakon zajlottak az egyéni versenyszámok. Az indulóknak védőfelszerelésben és légzőkészülék használata mellett le kellett küzdeniük egy labirintust, belülről egy életnagyságú fabábut kellett felvinniük a fémépítmény tetejére.

Onnan egy létrán lejutva sugarat szereltek, amellyel célba lőttek. Amint megtelt a tartály, jöhetett a következő feladat, amikor egy póznát kellett gyorsdarabolóval a meghatározott ponton elvágniuk, utána roncsvágás következett, egy kimustrált autót kellett itt-ott elvágniuk.

Az egyik csapattag, Czifra Zsolt (korább kép)

Az eredményhirdetésen részt vett többek között Erdélyi Krisztián tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott, Dányi Béla tű. dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány.

Takács Szabolcs kormánymegbízott az eredményhirdetésen örömét fejezte ki, hogy Veszprém megye adhatott otthont az országos döntőnek, egyben hangsúlyozta, példás együttműködés van a megyében a rendvédelmi szervek között.

A köszöntőt követően kihirdették az eredményeket, a díjakat Erdélyi Krisztián tű. ezredes adta át. A nem hivatásos tűzoltóságok gépjárművezető kategóriájában Csipke Zsolt, a VÉD-SZ. Papír Létesítményi Tűzoltóság csapatából végzett az élen, a nem hivatásos tűzoltóságok csapatversenyét az Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság csapata nyerte.

Az önkormányzati tűzoltóságok között Tótkomlós csapata teljesített a legjobban, a létesítményi tűzoltóságok csapatai között az atomerőművé bizonyult a legjobbnak, míg a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek versenyében a hosszúperesztegi csapat végzett az első helyen.

A hivatásos tűzoltóságok gépjárművezetői között Bugyik Roland tű. őrmester (Szolnok HTP) érte el a legjobb eredményt, az egyéni beosztotti kategória győztese Skumát Péter tű. zászlós (Szolnok HTP), míg az egyéni irányítóié Kobl Károly tű. főhadnagy (Mosonmagyaróvár HTP) lett.

A hivatásos tűzoltóságok között Szolnok csapata végzett az élen, így az elsőségért járó vándorserleg is hozzájuk került.

Erdélyi Krisztián adta át a belügyminiszter és az országos katasztrófavédelmi főigazgató különdíját is.

Forrás: BM OKF

Előbbit a hivatásos egyéni irányítói kategória győztese, Kobl Károly vehette át, utóbbit a tűzoltási feladatot legeredményesebben végrehajtó hivatásos csapat, azaz a szolnoki egység kapta. Mindezeken túl több különdíj is gazdára talált.

A díjak átadását követően a versenyt az országos katasztrófavédelmi főigazgató helyettese zárta. Erdélyi Krisztián hangsúlyozta: aki bajban van, annak gyors és professzionális segítségre van szüksége, a szakmai versenyek pedig hozzájárulnak a magas színvonalú tudás megszerzéséhez.

Az ezredes hozzátette, az ilyen megmérettetések alkalmat adnak arra, hogy a kollégák egymástól is tanuljanak, felfrissítsék a korábban megszerzett ismereteket és gyakorolják a különböző fogásokat. A főigazgató-helyettes végezetül azt kérte a versenyzőktől, megszerzett tudásukat, az évek során felhalmozott tapasztalatokat feltétlenül adják át a következő tűzoltónemzedéknek.

Forrás: BM OKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!