JÁSZSÁG

2017.08.30. 19:55

Idén nyáron sem unatkoztak a tűzoltóink

A riasztások száma a nyár végére már majdnem meghaladta a tavaly egész évben végrehajtott beavatkozások számát a megyében.

Az önkormányzati tűzoltóságok állandóan készenlétben vannak. Képünk az árokszállási tűzoltók egy korábbi gyakorlatán készült

Fotó: Banka Csaba

A kirendeltség vezetője, Fózer Tibor tűzoltó ezredes által ismertetett adatok alapján gyakorlatilag nem volt olyan nap, amikor ne lett volna dolguk a kistérség tűzoltóinak.

Az egymást váltó csapadékmentes, illetve esős, viharos időszakok hatása a tűzoltóságra érkező riasztások számában is megmutatkozott.

A nyári hónapokban összesen 167 alkalommal kellett a berényi kirendeltséghez tartozó tűzoltóknak reagálni az érkező riasztásokra.

Az előző évhez képest idén mindvégig több riasztás érkezett az ügyeletre, de a nyár három hónapja alatt kellett végrehajtani az összes beavatkozás közel negyven százalékát.

– Nyáron 107 alkalommal riasztottak bennünket tűzesetekhez és hatvanszor kellett végrehajtani műszaki mentést – mondta a kirendeltség vezetője.

– Ez utóbbiak közül nagyobbrészt a viharkárokhoz – 21 kidőlt fa, három épületrongálódás –, kisebb részben – tizenkilenc alkalommal – közlekedési balesethez vonultunk. Érdekesség, hogy négy alkalommal kellett különböző állatmentési helyzetben is helytállnia az állomány tagjainak.

– A viharok még úgy is számos alkalommal okoztak kellemetlenséget, hogy a kistérséget alapvetően elkerülték a hevesebb széllel, nagy mennyiségű esővel érkező égi háborúk – tette hozzá.

Az önkormányzati tűzoltóságok állandóan készenlétben vannak. Képünk az árokszállási tűzoltók egy korábbi gyakorlatán készült
Fotós: Banka Csaba

A tűzesetek alkalmával kiemelkedően sokszor, hatvanegy esetben nyílt téri tűzhöz riasztották egységeiket. Huszonnyolcszor a tűzriasztó berendezések téves jelzésére kellett indulni a rajoknak, de három alkalommal úgy kellett elindulni a tűzoltó járműveknek, hogy semmilyen vészhelyzet nem volt.

Mindhárom alkalommal rendőrségi feljelentéssel zárult a talán „viccnek szánt” betelefonálás.

A jászkiséri önkormányzati tűzoltóság 35 alkalommal, a jászárokszállási pedig tizenkét alkalommal avatkozott be önállóan a kistérségben, az árokszállásiaknak sok esetben a szomszédos Heves megyében kellett besegíteniük.

Rajtuk kívül több alkalommal segítettek még a térségben működő települési önkéntes tűzoltóegyesületek egységei is.

Betartották a tilalmat

A nyílt téri tűzesetek szinte kivétel nélkül közút, dűlőút, illetve vasút mellett keletkeztek, ami egyértelműen az emberi oda nem figyelés, a nemtörődömség jele.

Nagyon sokan még mindig gondolkodás nélkül dobják ki a csikket az autók, illetve a vonat ablakából. Szerencsére eddig sikerült időben megfékezni a terjedő tüzeket.

Nyáron kiemelt riasztást egy alkalommal kellett elrendelni a nagyobb területen pusztító lángok miatt.

Ám az országosan elrendelt tűzgyújtási tilalom rendelkezéseit a legtöbben betartják.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!