Tiszafüred

2017.08.16. 14:29

Igazi ritkaságával Erdélyben is sikert aratott

Eseménydús hónapokon van túl Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész.

Rengeteg munkával telnek az alkotó napjai, de meg is van az eredménye az erőfeszítésének

Fotó: Ujvári László

Munkássága idén bekerült a helyi értéktárba, majd Tiszafüredért kitüntető díjban részesült. A közelmúltban Erdélyben aratott sikert, ritkaságnak számító szászkézdi kerámiák rekonstruálásával.

A Települési Értéktár Bizottság idén felvette munkásságát a helyi értékek közé és előterjesztették azt a megyei értéktárba. Ezt követően – a város napja alkalmából – megkapta első komolyabb tiszafüredi elismerését, Tiszafüredért elismerő címet adományoztak neki.

– Meglepetésként ért, nagyon boldog vagyok. Ilyen nagy címet még nem kaptam Tiszafüreden. Úgy gondolom, ez az elmúlt több mint harminc év munkájának elismerése – magyarázta.

Az idei esztendő a naszályi Országos Fazekasmester Találkozóval kezdődött áprilisban.

– Szeretek vásározni, mert ilyenkor az ország minden szegletéből találkozok kollégákkal, amit rendszerint szakmai eszmecsere kísér, kölcsönösen tanulhatunk egymástól. A miénk alapvetően egy magányos foglalkozás, így ez feltöltekezés is, nemcsak munka.

– A vásárokra készülni mindig különleges, hiszen a nagyközönségnek kínált portékáknak legalább olyan színvonalúnak kell lenni, mint egy kiállítás anyagának – mondta kérdésünkre reagálva Nagyné Török Zsóka.

Rengeteg munkával telnek az alkotó napjai, de meg is van az eredménye az erőfeszítésének
Fotós: Ujvári László

– Lett volna lehetőség más pályázatokon indulni, de úgy éreztem, töltekeznem kell, ráadásul idén leginkább a nagyszebeni kiállításra készültem. A meghívásos verseny pályázati anyagában szászkézdi kerámia rekonstruálása volt a feladat – fogalmazott.

A füredi fazekas kiállítási anyagát harmadik hellyel jutalmazta a szakemberekből álló zsűri.

– Nagyon meglepett a helyezés.

„Igazi kihívás volt ennek a ritkaságnak a rekonstruálása”

– Semmilyen írásos anyag nincs arra vonatkozóan, hogy a szászkézdi fazekasok hogy készítették ezeket a kerámiákat a 18. század első felében. Ma már senki nem készíti, nincs élő hagyománya – részletezte.

– A fazekasverseny mellett főzőtudásunkról is számot adtunk. Mindenkinek a saját maga által készített edényeiben kellett főzni valamit, nálam vadas szelet készült krumpligombóccal – mesélte a népi iparművész, akinek vendéglátását a zsűri az egyik legjobbnak találta, a második helyen végzett.

A díjak és elismerések után sem áll meg a munka, újabb kiállításokra készül. A következő napokban ott lesz a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban elnevezésű kiállítás és vásáron.

Türelmesen és szorgalmasan dolgozott, hogy elérje célját

A jászfényszarui születésű Nagyné Török Zsóka harmincöt évvel ezelőtt ismerkedett meg a hagyományos mesterség fortélyaival. Mestere az egykori Kántor-tanítvány, Sz. Nagy István volt Karcagon. 1995-től már szakköröket vezetett, majd 1998-ban nyitotta meg saját műhelyét, mely azóta is népszerű célpontja a Tiszafüredre és a Tisza-tóhoz látogató turistáknak.

– Már fiatalon azt mondtam, hogy egyszer saját fazekasműhelyem lesz. Rögös út vezetett idáig, de az álom valóra vált. A férjemmel szorgalmasan és türelmesen dolgoztunk azon, hogy ez a cél minél közelebb kerüljön. A szüleinknek is nagyon sokat köszönhetünk, akik támogatták az elképzelésünket – osztotta meg élményeit a népi iparművész.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!