TISZAVÁRKONY

2017.08.18. 15:28

Neves színészek kóstolták a finomságokat Tiszavárkonyban

Ismert művészekkel találkozni mindig nagy élmény a hétköznapok emberének. Tiszavárkonyban harmadik éve már, hogy a Vidám Színpad színészei is ellátogatnak a falunapi rendezvényre, és – a helybeliek nagy örömére – nem csupán színpadon adnak elő produkciót, de kedvenceik „elvegyülnek a nép között”.

Munkában a neves tagokból álló zsűri

Fotó: Kovács Berta

A társulatból Nyertes Zsuzsa és Straub Dezső idén is bekapcsolódott a várkonyi programokba, méghozzá a főzőverseny zsűrijeként, és csatlakozott hozzájuk Reviczky Gábor színművész is.

Délelőtt már javában rotyogott az étel a községháza előtti téren a bográcsokban, a színpadon zenei és táncos műsorszámok szórakoztatták a már korán összesereglett nézőket.

– Nagyon jó a hangulat, közvetlenek az emberek! – jelentette ki Straub Dezső, amint összefutottunk.

– A kezdetektől nyomon követjük, a csapatok hogyan készítik az ételt. Mindenki olyat főz, amit szeretne, amihez a legjobban ért, így kissé nehéz a dolgunk, hiszen nincs összehasonlítási alapunk.

– Ezért is ragaszkodtam hozzá, hozzunk magunkkal egy mesterszakácsot – Gyarmati Károly erősítette a zsűrit –, hogy az értékelés ne legyen annyira szubjektív, hiszen mindenki azt az ételt ítélné a legjobbnak, ami a családjában készült ízekhez leginkább hasonlít. Ez ízlés dolga is.

– Tavaly a Vidám Színpaddal részt vettünk egy főzőversenyen, egyikünk nagyon erősködött, hogy tegyünk a halászlébe gyömbért, meglátjuk, milyen finom lesz. Aztán mikor a zsűri kóstolta, megjegyezték: de finom lett volna, ha nem tettek volna bele gyömbért! – mesélte a sztorit nevetve.

Déltájban aztán eljött az ideje, hogy az elkészült finomságokat kóstolja végig a neves zsűri. A brigádok persze nem fukarkodtak a kínálgatással, akadt kortyolgatnivaló is.

Nyertes Zsuzsa már gyakorlott a főzőversenyek terén, hiszen például a Hal a tortán elnevezésű tévéműsorban is többször szerepelt, sőt győzött is.

Anyukám szerettette meg velem a főzést

– árulta el. – Az ételkészítés voltaképp a szeretet kifejeződése is. Egy ilyen rendezvényen ez érződik is, nagyon családias a hangulat. Imádom a várost, de faluhelyen sokkal közvetlenebbek az emberek, hálásabbak, értékelik, hogy eljövünk közéjük.

– Budapest más, ott rendszeresen láthatnak minket valamelyik tévében, összefutnak velünk az utcán, itt viszont hatványozottabban érződik az emberek szeretete.

– Öröm az ilyen egyszerű emberekkel találkozni, odajönnek beszélgetni, rövid időn belül megosztják minden örömüket, problémájukat. Már azt is tudom, kinek született nemrég unokája, vagy kinek volt prosztataproblémája…!

Reviczky Gábor most járt először Tiszavárkonyban, nem is volt olyan egyszerű szabaddá tennie magát, hiszen egész nyáron forgatják a Mi kis falunk című sorozat új szériáját. De – mint mondja – minden bizonnyal jövőre is eljön.

– Zsűrizni nagyon kellemes dolog – jegyezte meg –,

de a lényeg az, hogy egy főzőverseny, egy falunap összehozza a közösséget, és ezeket az alkalmakat meg kell ragadni.

Az emberek nagyon közvetlenek, csak meg kell találni velük a hangot, nem szabad azt éreztetni, hogy én vagyok itt a művész.

– A népszerűség lényege, hogy az ember nép-szerű, azaz olyannak kell az embernek lennie, hogy a nép maga közül valónak érezze, akkor fogják szeretni!

Nos, ezt a zsűriző művészeknek minden jel szerint maradéktalanul sikerült elérniük.

De a bográcsos alkotások – birkapörkölttől a halászlén át a csülkös pacalig – is finomra sikerültek, ez volt az egybehangzó vélemény. A zsűri sem volt szőrösszívű, elnézték azt is, ha valamelyik csapat nem készült el pontosan időre.

Munkában a neves tagokból álló zsűri
Fotós: Kovács Berta

De mint Gyarmati Károly mesterszakács megjegyezte, itt valójában nem is a versengés volt a lényeg, hanem hogy összejöjjön a család, a rokonság, az ismerősök.

De értékelték magát az ételt, a választott alapanyagokat és a tálalás módját is. Minden szempontot megvitatva, a Csülökbűvölő Brigád nevű csapat büszkélkedhetett a győzelemmel, a sütemények versenyében pedig a „Pödrött bajuszú jászsági juhász bajszol pogácsa” vitte el a pálmát.

Művészeink társaságát pedig egészen estig élvezhette Tiszavárkony – az operettműsort felkonferáló, majd Nyertes Zsuzsá­val együtt kabarészámot is előadó Straub Dezső szavaival élve – „csodálatosan ivó és remekül főző” lakossága.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!