JÁSZKUNSÁG

2017.09.05. 11:30

A megyei boltokban már észrevehető a tejtermékek drágulása

Bár a termelők még igyekeznek tartani az árakat, az üzletekben, áruházakban már észrevehető a tejtermékek árának emelkedése. Van, amiért akár több száz forinttal is többet kérnek, például a sajtokért.

Van, ahol a kereslet állandó – Kolozsy Csaba a megyeszékhelyen kínálja a termelői tejet, illetve egyéb tejtermékeit

Fotó: Mészáros János

– A drágulás egyik oka, hogy a boltokban, amit eddig tejtermékként árultak, többek között a vaj, tejszín esetén, nem a valódi tejösszetevők kerültek bele. Így nem teljesen azt a terméket kínálták, amit a fogalom takar – mutatott rá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– Ezt viszont most már egyre kevésbé lehet megtenni, hiszen szigorú minőségi, biztonsági követelményeknek kell megfelelniük, amit rendszeresen ellenőriz is NÉBIH, hiszen joggal várhatják el a vásárlók, hogy jó minőségű, egészséges terméket kapjanak.

– Ebből az következik, hogy már nem tudják olyan olcsón előállítani, mint korábban, emiatt valóban megfigyelhető volt megyénkben is már némi áremelkedés – tette hozzá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– További számottevő drágulást ez nem kell, hogy maga után vonjon, maximum tíz-tizenkét százalék indokolt, hiszen jelentős támogatást kapnak az államtól a tejágazat szereplői. A kereskedelemben viszont ürügyként tekintve a helyzetre, emelhetik a szükségesnél jobban is a tejtermékek árát.

„A felvásárlási árakon nem tudnak spórolni, mivel akkor külföldre adják el inkább a termelők, ott jó áron veszik át.”

Megyénkben egyébként a kicsitől a nagyig korszerű, tejtermelésre specializálódott telephelyek működnek, a tej beltartalma jellemzően kiváló, a tej ízére sem lehet panasz. Elsődlegesen magyar tarka és holstein-fríz szarvasmarhákat tartanak.

Területi szempontból a Jászság, Jászberény környéke és Tiszafüred térsége említendő, itt a felvásárlás is megoldott, megfelelő tejszállító kapacitással, hűtőkocsival rendelkeznek, a higiéniai feltételeknek is maximálisan megfelelnek.

– Az utóbbi négy-öt hónapban stagnálnak az árak a piacon – jegyezte meg a jászárokszállási Kossuth 2006. Mezőgazdasági Termelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Held Tamás.

– A jelenlegi, kilónkénti 189 forintos ár társaságunk számára azt jelenti, hogy nagyjából az önköltségi áron tudjuk értékesíteni az éves szinten megtermelt, mintegy 4,2 millió liter tejet. Ez idő szerint tehenészetünkben félezer fejős tehenet számlál az állomány.

Ahhoz azonban, hogy az ágazatban az elmúlt évekből felhalmozódott veszteségeket, illetve, hogy a szükséges fejlesztéseket finanszírozni tudjuk, szükség volna a felvásárlási árak emelésére. A jelenlegi számítások szerint, ha legalább 95-96 forintra emelkedne a kilónkénti felvásárlási ár, az már tartalmazna némi nyereséget is az önköltség felett – tette hozzá.

Kolozsy Zsuzsa őstermelő Szolnokon több helyen, valamint Jászkarajenőn és Nagytarcsán is árusít férjével együtt tejet és tejtermékeket.

Van, ahol a kereslet állandó – Kolozsy Csaba a megyeszékhelyen kínálja a termelői tejet, illetve egyéb tejtermékeit

– Gondolkodtam már az áremelésen, de mivel elsősorban az idősebb korosztály vásárolja a termelői tejet, az a réteg, aki kis pénzből gazdálkodik, még nem változtattunk az árakon. Egyelőre van kereslet, de nem tudni, a drágább termékeket mennyire vinnék.

„A fiatalabb réteg valamiért tart a termelői tejtől, pedig pont mi vagyunk azok, akik adalékanyagoktól mentes tejet árusítunk.”

– De a sajtot, tejfölt, túrót is kevesen keresik, így nyilván nem is mernénk árat emelni.

Az üzletekben, kereskedelmi láncoknál azonban már észrevehető a tej és a tejtermékek árának emelkedése.

Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra is rámutatott, hogy a létszám miatt főleg a nagyobb üzletláncok azok, ahol kiemelten jelentkezik az év eleji minimálbér-emelések hatása, a megnövekedett bérköltségeket pedig igyekeznek a bevétel növelésével, áremelésekkel kompenzálni.

Bár vannak olyan vállalkozások is, ahol a „ha lúd, legyen kövér” alapon kihasználják a helyzetet a drágításra.

Az automatás tej is drágulni fog

Bekőné Tóth Anna törteli tejtermelő automatából értékesíti a családi gazdaságukban megtermelt tejet. Egyelőre még ő sem emelt árat, viszont – mint elmondta – előbb-utóbb valószínűleg rákényszerül.

– Az automatákat december 31-ig be kell kötni a NAV-hoz, most zajlik ennek intézése. Havi díjazású lesz, de még nem látjuk, összességében milyen költségekkel is fog járni ez az egész – árulta el a gazdálkodó.

Banka Csaba, Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!