ZAGYVARÉKAS

2017.09.01. 17:30

Az Életjel önkéntes tűzoltócsoport dinamikus fejlődésének meg lett az eredménye

A zagyvarékasi Életjel Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok megye harmadik, az ország negyvenhatodik olyan egyesülete, amely megkapta az önálló beavatkozásra való jogosultságot.

Fotó: Nagy Veronika

Az Életjel szeptember elsejétől immár hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül hajthat végre tűzoltószakmai feladatokat. Az erről szóló dokumentumot augusztus harmincegyedikén, ünnepélyes keretek között vehették át.

Az Életjel Mentőcsoport 1994-ben ala­kult, abban az időben, amikor az első speciális mentőcsoportok megkezdték működésüket az országban.

A csoport alapító tagja a „Tisza” megyei rendeltetésű mentőcsapatnak, emellett a HUSZÁR Mentőcsoportban is képviselteti magát, az ehhez szükséges rendszerbeállító és a minősítő gyakorlatokat 2012-ben sikeresen teljesítette. Az alapítás óta eltelt több mint két évtizedet folyamatos fejlődés és rendkívül aktív munka jellemezte.

Mondhatni, ők tényleg mindenütt ott voltak, ahol a leghalványabb életjel is mutatkozott, ha felkutatni, megmenteni kellett valakit közelben, távolban. Az egyesület 2015-ben tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet is vállalt az eddigi munkái mellett.

„Talán a megye legsokoldalúbb önkéntesei ők, hiszen nemcsak a legelképesztőbb helyekre képesek eljutni, romok közé, víz alá, sziklákra, hanem ott vannak minden gyakorlaton, bevetésen, éles helyzetben is”

Fotós: Nagy Veronika

2013-ban a csapat búvára Pilismaróton, a megcsúszott gát mellett tizenhat órát töltött a vízben, de tanították már Erdélyben is a homokzsákos nyúlgát építését, és ástak ki hó alól házakat, településrészeket ugyanitt.

Az egyesület 2015 áprilisában önerőből vásárolt egy Magirus-Deutz FM 170 D 11 FA típusú gép­jármű­fecs­kendőt. Egy hónappal később már részben felmálházva történt meg a fecskendő szentelése és rendszerbeállítása.

A csapatnak a zagyvarékasi önkormányzat biztosított helyet az iskolakonyha udvarában található, egyik volt tantermében, amelyet szintén önerőből, illetve saját munkával szertárrá alakított át a tagság. Az önálló beavatkozás lehetőségét már évek óta dédelgették, ez annál is inkább fontos, mivel Zagyvarékas, Újszász, Szászberek tűzbiztonságát is növeli tevékenységük.

Mindemellett fontos szerepet vállalnak a fiatalok képzésében is, visszatérő résztvevői a helyi rendezvényeknek és folyamatosan delegálnak csapatot az ifjúsági versenyekre is.

Lelkesek is a fiatalok, ennek köszönhető, hogy a Zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola növendékei az átadási ceremónián, egy nappal a hivatalos iskolakezdés előtt is készséggel álltak színpadra tűzoltóik kedvéért.

Fotós: Nagy Veronika

Az iskolások műsora után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője, Fülep Zoltán tű. ezredes mondott köszöntőt. Elsőként az országos katasztrófavédelmi főigazgató gratulációját tolmácsolta, majd arról beszélt, hogy a zagyvarékasi önkéntesek közösségét a tenni akarás, az elkötelezettség élteti.

Hozzátette, szükség van a jogszabályokra és kell a támogatás, támogatottság is, de mindez csak akkor lehet eredményes, ha mélyebb hitvallással párosul.

Az ezredes úgy fogalmazott:

„Az Életjel egy új út elején áll, amelyen nyilván olyan dinamikusan megy majd végig, mint amilyen dinamikus fejlődést tanúsított az utóbbi években”

A főosztályvezető emlékeztetett arra, az önálló beavatkozóvá válás kötelezettségvállalással is jár, ez a legnagyobb változás az eddigiekhez képest. Fülep Zoltán hangsúlyozta, az országban negyvenhatodikként „önállósodó” egyesület eddig is bizonyított és ezután is bizonyítani fog.

Az ezredest követően dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő emelkedett szólásra, aki mint mondta, folyamatosan figyelemmel kísérte az egyesület fejlődését.

A politikus úgy fogalmazott, az önkéntesség az ember szívében van, nem kívülről érkezik, hanem belső elhatározás kérdése, és eme elhatározás meglehetősen erős az Életjelben. Bene Ildikó hozzátette, ő maga orvosként pontosan tudja, mit jelent, ha megszólalnak a szirénák, mit jelent a folyamatos készenlét, tisztában van tehát azzal, mit vállaltak a zagyvarékasi önkéntesek.

Végezetül elmondta:

„Tanúja volt egyszer, amikor egy kisfiú hősnek nevezte saját tűzoltó édesapját, és bár ő kinőtt már a gyermekkorból, mégis hősnek tartja ezeket az embereket”

Jánosi József, Zagyvarékas polgármestere beszédében azokat a pillanatokat idézte fel, amikor az egyesületi munka még csak a mostani elnök és parancsnok, Turi László elképzeléseiben létezett.

Mint mondta, az azóta eltelt évek eredményei önmagukért beszélnek, egyben köszönetet mondott az elvégzett munkáért az Életjel tagjainak.

A beszédeket követően az önálló beavatkozásra feljogosító dokumentumot Fülep Zoltán ezredes adta át Turi László parancsnoknak. Az egyesület elnöke egyben átvehette a megyei tűzoltószövetség ajándéktárgyát is Kurgyis János ny. tű. ezredes, elnöktől.

A mentőcsoport 2014-ben ünnepelte húszéves jubileumát, és két éve írták alá az együttműködési megállapodást a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, vállalva a tűzvédelemben és a műszaki mentésekben való közreműködést.

Fotós: Nagy Veronika

Az önkéntes egyesület tizenegy tagja vállalt szaktevékenységet, kilencen vettek részt az augusztus negyediki, sikeresen végrehajtott rendszerbeállító gyakorlaton. A szaktevékenységet végző tűzoltók az előírt képzettséggel és tűzoltótechnika-kezelői jogosultsággal rendelkeznek, ketten jogosultak tűzoltás vezetésére.

Tavaly összesen negyvenszer riasztották az egyesület tűzoltóit, ez több mint háromszorosa 2015-ös vonulási számnak. A tagok háromezer órás minimális készenléti időt vállaltak, így beavatkozó II. kategóriájú egységként végezhetik tevékenységüket a továbbiakban.

Ehhez a szakmai sikerhez nagyban hozzájárult, hogy két év alatt összesen két és fél millió forintos állami pályázati támogatást kaptak. A zagyvarékasi egyesület mentora egy helybéli, Zölei Gyula tű. főtörzszászlós, aki egyben a szolnoki tűzoltóság szerparancsnoka.

Forrás: BM OKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!