BETEKINTÉS A TISZAI HALÁSZAT MÚLTJÁBA

2017.09.30. 19:56

Árpád-kori kardot és mamutagyarat is fogott már a 88 éves vezsenyi halász

Csanády Kálmán varsái még ott kunkorodnak vezsenyi háza udvarán, de a halászszerszámokat már nyugdíjba küldte az idő, ahogy 88 éves gazdájukat is. Az öreg vezsenyi halász ma már csak a gát tetejéről nézi kedves folyóját, arra már nem mer vállalkozni, hogy megmássza a meredek gátoldalt.

Ma is a szőke folyó közelében, vezsenyi házában él a nyolcvannyolc éves férfi

Fotó: Mészáros János

Pedig élete jelentős részét a vízen töltötte, gyerekként kóstolt bele a halfogás mesterségébe és 2012-ben még meghúzta a hálót. Húzta volna ő tovább is, de egészsége közbeszólt volna akkor is, ha a halászati törvény nem száműzi a folyóról e mesterség művelőit. Régi emlékeiről azonban szívesen mesél.

– Gyerekkoromban a szomszédunkban volt egy korombeli fiú, a nagyapjáék pedig nagy halászok voltak, területet béreltek a Tiszán. A cimborámmal odajártunk hozzájuk, segítettünk a hálófogásban, kötélfogásban, lestük, hogyan varrják a hálót.

– Hamar megtanultam én is ezeket a fogásokat, és mikor látták az idősebb halászok, hogy már értünk ehhez-ahhoz, hívtak bennünket napszámba. Mi meg roppant örültünk, hogy még pénzt is kapuk, közben tudtunk evezni, kipróbálhatunk mindenfélét. Tőlük tanultam a halászatot, nem iskolában – idézte fel a pályafutása kezdetét az öreg halász.

– Mindenfelé halásztam, Tiszabőig, a tiszaugi hídig is felmentem a Tiszán, jöttem-mentem. Varsával, hálóval, horoggal is fogtam a halakat, volt nekem sok szerszámom.

Hajdanán persze a Tiszán is más világ volt.

– Rengeteg hal volt akkoriban, lehetett fogni mindenfélét. A Tisza virágzását akkoriban úgy nevezték, hogy „halász-aratás”. Akkor aztán jött mindenféle hal. Nagyon sok volt a kérészből is.

– Ősszel, szeptember-október táján már a kérészlárvával halásztunk, elég nagyok voltak már, hogy horogra tűzzük. Volt vasból készült szerszámunk, amivel a kérészlárvát szedtük két-három méteres vízben az iszapból. Akkoriban ezt még megtehettük.

– Legtöbbet keszegféléből fogtunk, de volt sok kecsege, harcsa, amiből 75 kilósat is fogtam, hosszabb volt két méternél. Egyedül voltam, nem volt könnyű kihúzni, mert „rugdalózik” ám egy ekkora hal a hálóban, nem egyszerű beemelni a csónakba. Halászcsárdának adtam el.

– Olyan nyolc-tíz évvel ezelőtt lehetett nagyon észrevenni, hogy megfogyatkoztak a halak. De kecsegéből például még volt sok 2012-ben is. Persze tudtuk, hogy hol kell keresni őket, mély, gödrös részekre húzódtak, ahol védett helyen voltak.

Ma is a szőke folyó közelében, vezsenyi házában él a nyolcvannyolc éves férfi

– Utoljára már az volt a baj, hogy rengeteg kárókatona jelent meg a környéken, ezek a madarak nagyon sok halat megesznek.

„Kilestem őket nemegyszer, parttól partig képesek siklani a víz alatt.”

– Aztán, ha találnak halakat, addig ott maradnak, amíg csak tudnak fogni abból a halbandából, az utolsó darabig képesek azon a területen maradni, feltelepülnek a fára.

– Korábban nem nagyon volt belőlük a Tiszán, legelőször, mikor megpillantottam őket, hirtelen azt hittem, vadlibák. Csak azok nem szoktak felmászni az ágakra.

– Most az a rettentő nagy baj, szerintem, hogy míg régen rengeteg legelő volt az árterekben végig, és mikor kifutott a víz, leívtak ott a halak. A gyepes részt szerették, jó helyük volt ott. Most meg mindenütt fák vannak, no meg dudva, amit nem nagyon szeret a hal – vélekedett Kálmán bácsi.

– Béka is volt rengeteg, ma már az sincs. Az utolsó időkben csudálkoztam rá, hogy régen nyaranta még a csónakba is beugráltak, most meg nem is látni szinte egész nyáron.

Fotós: Mészáros János

– Sráckoromban még nagyon sok gardát is fogtunk, most már abból sincs.

– Az utolsó időkben egyszer jöttek természetvédők csónakon, megálltak érdeklődni, hogy mit fogtam. Megmutattam nekik a haltartó bárkát. Meg is jegyezte egyikük, hogy jé, még egy garda is van!

„Mire a másik: mi az a garda, mi az a garda? Olyat ő még nem is látott.”

– Nagy süllőből is sok volt, lehetett fogni hétkilósat. Pontyból sem volt hiány. A kubikgödrökből, amikor folyt le a víz, vittünk le kasokat, megemeltük és félig volt kis pontyokkal. A fokoknál meg rengeteg balin kapkodta a kishalakat. Most már abból is kevés van, utoljára már alig fogtam.

– Valamikor jószerivel halászfalu volt Vezseny, sokan voltunk – mesélt a régi időkről.

– De nem árultuk el egymásnak a halfogás titkait, legfeljebb rokonnak vagy jó komának. Horoggal fogtuk a legtöbb harcsát. Na, azok mindent képesek voltak megenni. Hogy jártam velük egyszer: a haltartó bárkámban volt vagy 3–4 tíz kiló fölötti harcsa.

– Szedtem ki őket, hogy majd viszem be Szolnokra, mikor látom, hogy van benne egy csomó tégla, kavics, kődarabok meg egy podvás fa. Hogy kerülnek ezek ide, gondolkodtam ott magamban, hiszen a lyukon nem fér be, beletenni meg ki tette volna.

„Hát kiderült, hogy amikor megfogjuk a harcsát, kiöklendezi, ami a gyomrában van.”

– Nagyot néztem ám, hogy még ilyet, a harcsa még ezeket is képes megenni. De ha belenyúlt az ember a bárkába, a harcsa még a keze fejét is képes volt bekapni, hiszen ragadozó. Vigyázni kellett ám nagyon.

Különleges zsákmánnyal is büszkélkedhet az öreg halász: sőreg nevezetű halat is fogott.

– Először csak néztük, hogy ez meg mi a csuda lehet. Egy odavalósi halász árulta el, hogy mi, ő ismerte, fogott már többször is, bár nagyon ritkán.

Ma is a szőke folyó közelében, vezsenyi házában él a nyolcvannyolc éves férfi

– De megesett, hogy embert is fogott!

– Régen Martfűre sokan jártak innen dolgozni. Arrafelé halásztam épp, ahol a rév van. Jöttek a munkások, egyikük odaszólt nekem, valaki belefúlt Martfűnél a Tiszába, ha meglátom, fogjam már meg és üzenjek az apjáéknak.

– Eveztem valamelyik reggel fölfelé, néztem a szerszámaimat, hát egyszer az egyik vízbe lógó bokornál látom, ott egy ember a vízben, kabátban, ráfeküdve a bokorra. Nézem, csak tán nem ő az a martfűi?

– Visszaeveztem a révbe, mondtam a munkásoknak, szóljanak az apjának, mert addig nem nyúlok hozzá. Míg várom, jön egy motoros ipari őr, kérdi, hol a test. Beült a ladikba és odavittem a hullához. Nézte, nézte, hát tényleg ő az a fiú.

– De mit csináljunk, mondta, mert ha itt hagyjuk, körbe kell jönni nekik a hullaszállító autóval. Nekem nem volt szabad a ladikba bevennem, de végül vágtam egy hosszú botot, beleakasztotta a hóna alá, és áteveztem vele a túloldalra.

– Megegyeztünk, hogy nem mondja el senkinek, mert nem szabadott volna elvinni a „tetthelyről”. De mire átértem, vagy háromszor rosszul lettem. Kihúzta a partra, aztán elment onnan, én is a révhez. Jöttek aztán az emberek, doktor, hívtak oda én is, kérdezgették, hol fogtuk.

– Abban az időben egyébként elég sokan fulladtak a folyóba nyáron, nem tudtak úszni, fürdés közben beleléptek valami gödörbe és annyi elég is volt, hogy elmerüljenek.

Ma már arra nem mer vállalkozni, hogy megmássza a meredek gátoldalt.
Fotós: Mészáros János

Főként eleinte volt rossz

Csanády Kálmán egyszer még Árpád korából való kardot is fogott.

– A szolnoki halászok mondták, hogy ha a régi tárgyakat beviszik a Damjanich Múzeumba, kapnak érte pénzt. Bevittem én is, ott állapították meg, hogy mikori.

– De az volt az érdekes, hogy ha megütögettem azt a kardot, úgy szólt, akár egy harang. Jó pénzt fizettek érte. Mamutagyarakat is fogtunk akkoriban, volt, aki bevitte, volt, aki nem, sokszor mi is csak kidobtuk a víz szélébe.

– Hiányzik még ma is persze egy kicsit ez az életforma, a gátra is kimegyek mindennap, de már lemenni nem tudnék. Főként eleinte volt rossz, hogy nem tudtam nézegetni, mi akadt a hálóba.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!