BESENYSZÖG

2017.09.22. 13:59

Mindenki ismeri azt a besenyszögi gazdát, akitől a fertőzött tojások származnak

Ismét megyénkben találtak rovarirtóval szennyezett tojást. A Nébih honlapján közzétett adatok szerint szeptember 14-én bukkantak a fipronillal fertőzött magyar tojásra, melynek azonosító számát is megadták: 3HU152T13/1. E szerint a tojás egy besenyszögi gazdától származik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal lapunknak megerősítette a hírt. A tojásmintában a laboratórium valóban határérték feletti fipronil-szennyezettséget mutatott ki.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Mindenki ismeri az érintett gazdát, egy idősebb férfi, akiről rosszat nem tudunk mondani – válaszolták a helyiek kérdésünkre, milyen embernek ismerték meg az állattartót.

– A gazda évek óta tart tyúkokat, alkalmazottai is vannak. Szabályokat betartó, korrekt vállalkozónak gondoljuk őt – fűzték hozzá. Hogy a szóban forgó gazda kinek értékesítette a tojásokat, azt nem tudták megmondani.

– Többen vásárolunk a helyi boltban, nem tudjuk, ott árusították-e a fertőzött tojásokat – aggódtak a helyiek, akik egyébként tőlünk hallottak arról, hogy Besenyszögön is felbukkant a rovarirtós tojás.

A Nébih megnyugtatja a lakosokat: a mintavételt és a szennyezettség kimutatását követő hatósági intézkedéseket a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság már elvégezte.

Felfüggesztették a telepről történő további kiszállítást, és a már értékesített tojások forgalomból történő kivonását is elrendelték.

Azaz ma már biztosan nem kapható fertőzött tojás sehol.

Azt hinné az ember, a mezőhéki eset után máshol nem fordulhat elő újra fertőzés, de a Nébih szerint ez sajnos a jövőben is előfordulhat, ugyanis a nem engedélyezett szer korábbi használata is eredményezheti a tojások szennyezettségét, az ugyanis a tojótyúkok szervezetéből csak később ürül ki.

Ismeretes, augusztus utolsó hetében egy mezőhéki tojótelepen talált a Nébih fipronillal szennyezett tojást.

Az ilyenkor szokásos vizsgálat és eljárás azonnal elkezdődött, mely a mai napig nem zárult le.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Ennek ellenére – a járási hivatal engedélyével – az érintett három istállóba, ahol korábban a szennyezett tojásokat termelték, már új állományt telepítenek.

Természetesen próbáltuk a besenyszögi gazdát is megkeresni, de ez idáig nem tudtuk elérni őt.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!