Szolnok

2017.09.30. 14:28

Országos könyvtári napok – Több mint félezer program Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Több mint félezer programot valósít meg 72 Jász-Nagykun-Szolnok megyei település 84 intézménye az Országos könyvtári napok keretében október 2-től 8-ig.

Közölte a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Czakóné Gacov Katalin elmondta: az eseménysorozat idén a Csak tiszta forrásból! összefoglaló címet kapta, Bartók Béla Cantata Profana című művének záró gondolata nyomán.

A „tiszta forrás” környezetünk szépségeinek védelmére, megbecsülésére, de múltunk és hagyományaink tiszteletére is utal – fogalmazott.

Szólt arról, hogy a program kiemelkedő eseménye az október 8-i Könyves Vasárnap! esemény, amikor rendkívüli nyitvatartással, beiratkozási akciókkal, családi programokkal, meglepetésekkel várják az érdeklődőket a könyvtárak. A Kossuth téren népi játszóteret állítanak fel, a könyvtárban kézműves foglalkozások, okosjátékok bemutatója, íjászkodás és családi akadályverseny színesíti a programot.

Október 3-án ismeretterjesztő- és mesefoglalkozásokat tartanak a vízről kisiskolásoknak. Október 4-én a Verseghy Ferenc Könyvtárban, majd a Hild Viktor Könyvtárban író-olvasó találkozót szerveznek Beck Andreával, A Titoktündér című könyv írójával. Október 6-án, Telegdi Ágnessel, az Ó, azok a csodálatos állatok! című mű írójával és fotósával találkozhatnak az érdeklődők a Verseghy, a Hild és a szandaszőlősi könyvtárban.

Ugyanezen a napon mintegy 20 kilométer hosszú kerékpáros emléktúrát szervez a szolnoki csata helyszínein az Auriga Centrum Tagság. Október 8-án a Hild, majd a Versgehy könyvtárban a Vízipók Csodapók mesemusicalt mutatja be a Szabad Ötletek Színháza, majd kihirdetik az Olvassuk ki Európát! gyerekeknek szóló olvasópályázat eredményeit.

Az eredményhirdetést követően Kiszelyné Tóth Anett Drakuláról szóló előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A felnőtteknek szóló programokról Vona-Gődér Krisztina, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Felnőttolvasó-szolgálatának könyvtárosa elmondta, hogy október 3-án Sándor Anikóval, A te utad című könyv szerzőjével találkozhatnak a könyvtárba látogatók.

Október 5-én ifj. Verseghy Ferenc lesz a vendég, az ő életének főbb momentumairól hallhatnak a résztvevők a Verseghy-emlékév alkalmából. Gálné Weigert Éva, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár tagintézmény-vezetője szólt arról, hogy október 4-étől egy héten át Bódi Anikó mandalakiállítása lesz látható. Október 7-én irodalmi sétához lehet csatlakozni a Tisza és a Zagyva partján.

Október 8-án a Hild Viktor könyvtár is rendkívüli nyitvatartással, izgalmas programokkal várják a családokat. Az eseménysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség támogatja. Részletes program a http://www.szolnokikonyvtar.hu/ vagy a http://osszefogas.kjmk.hu/ oldalon található.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!