SZOLNOK

2017.09.15. 15:29

A szakképzéseket a munkaerőpiac feltételeihez kell igazítani

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdán megtartotta a szolnoki szakképzési workshopját. A rendezvénynek a Neumann­ János Egyetem Gazdálkodási Kara adott otthont.

A szakképzésről tanácskoztak a résztvevők

Fotó: Csabai István

– Megyénk gazdasága évről évre gyarapszik, és ahhoz, hogy ezt a folyamatot továbbvihessük, elengedhetetlen, hogy a szakképzés minőségben és mennyiségben is igazodjon a munkaerőpiac feltételeihez – hangsúlyozta megnyitó beszédében dr. Sziráki András kamarai elnök.

Dr. Sziráki András kiemelte, hogy megyénk teljesítménye megbecsülendő: a ­2016-os év eredménye 2380–2400 milliárd forint körül alakult. Az idei első félévben ipargazdaságunk teljesítménye 738 milliárd forint – tehát változatlanul az ipar áll az élen –, az előző évhez képest pedig 10,6 százalékos növekedést tudtunk elérni.

A megye képzésének összhangban kell lennie a nemzetgazdasági ágazatok teljesítményével: a feldolgozóipar az összteljesítmény megközelítően 70 százalékát reprezentálja, ezen belül meghatározó a gépipar valamivel több, mint 60 százalékos részarányával.

Második helyen áll a kereskedelem, amely 17–18 százalékos teljesítményt ér el, és harmadik helyen szerepel nagyjából hasonló teljesítménnyel a megye agrárágazatra, illetve a szolgáltatóipar.

A szakképzésről tanácskoztak a résztvevők
Fotós: Csabai István

– Fontos tehát, hogy ezek az irányok tudatosuljanak azokban is, akik tehetnek is a képzési irányvonalak meghatározásában – emelte ki a szakember a rendezvény célját.

– Jelenleg divatszakmák vannak, nemigen érdekli az embereket az értékteremtő gazdaságnak főként a nehezebb része. Mindenkinek elemi érdeke a szakmák presztízsének erősítése.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!