Mezőtúr

2017.10.30. 19:55

Autó csapódott egy ház falába Mezőtúron

Csak a szerencsének köszönhetik Farkasék, hogy hatéves fiuk sértetlenül úszta meg azt a balesetet, ami a házuknál történt.

Az éjszakában száguldozó autó ugyanis a kanyart ­kiegyenesítve épp a gyerekszoba falának csapódott. Az eset után a város több pontján forgalmirend-változás­ lép életbe.

– Amikor ideköltöztünk, nem gondoltuk volna, hogy ilyen nagy problémát jelenthet ez a kanyar – mondja Farkas Elemér, aki családjával közel egy éve vette meg a Fóti úti házat.

– Néhány hónap alatt két baleset is történt itt, másodjára csak a szerencsén múlott, hogy nekünk nem történt bajunk. Először az épület előtti fa állított meg egy autót, ezt azonban csak reggel vettük észre. Éjszaka ugyan hallottunk egy csattanást, de nem gondoltuk, hogy ilyesmi történt.

– Csak reggel láttuk a sérült fatörzset, akkor jöttünk rá, hogy egy autó ment neki. Második alkalommal viszont néhány perccel korábban még én álltam autóval ott, ahol később kicsúszott az útról egy gyorshajtó, őt mentő szállította el.

– Csak a fal állította meg, melynek a másik oldalán a kisfiunk aludt. Nagyon bízom benne, hogy harmadik eset már nem lesz, mert azt talán már mi sem úsznánk meg ennyivel.

A további balesetek elkerülése érdekében Farkasék megkeresték az önkormányzatot is, hogy változtassanak a forgalmi renden. Ők maguk pedig arra készülnek, hogy a ház előtti területen további fákat ültetnek, hogy végső esetben azok védjék meg őket.

Kérelmüket a napokban tárgyalta a település képviselő-testülete, s a döntés értelmében a város több pontján is változik a forgalmi rend.

– Ezek a változások a település három helyszínét érintik – tudtuk meg Herczeg Zsolt polgármestertől.

– Az első a Fóti úton lévő szóban forgó nagy kanyar, ahogy a Rákóczi útról rákanyarodunk a Fóti útra, ettől a kereszteződéstől mintegy kétszáz méterre. A képviselő-testület úgy döntött, hogy záróvonalat kell felfesteni ezen a szakaszon.

– Tekintve, hogy ez az út önkormányzati fenntartásban van, így jogosultak vagyunk a közlekedési szabályokat illetően is intézkedni. A korábban érvényben lévő negyven km/h-s sebességkorlátozást harminc km/h-ra csökkentettük le.

A napokban építették újra a falat a kőművesek
Fotós: Mészáros János

– A másik terület a fent említett kereszteződést érinti, a Fóti útra egy gyalogátkelőhely létesítését fogadta el a testület. Szintén lakossági megkeresés alapján merült fel ennek a szükségessége azért, hogy aki a Sugár útról, vagy a Rákóczi út felől érkezik, az szabályosan, gyalogátkelőhelyen tudjon átkelni a másik oldalba.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy ennek a kivitelezése nem csupán annyi, hogy a „zebrát” felfestjük az útburkolatra, ennél sokkal bonyolultabb, tervezést, engedélyezést igényel. A döntés alapján az idei esztendőben a tervezést elindítjuk, és a megvalósítás 2018 első félévében várható.

– Mindezek mellett a város főterét érintő változások is lesznek. A Kossuth téren, a háziorvosi rendelők előtt problémaként merült fel, hogy a mentők nem tudnak megállni, ha szükséges.

– Ezért hozta meg a képviselő-testület azt a döntését, amelynek értelmében egy várakozni tilos táblát helyezünk ki, azzal a kiegészítéssel, hogy ez alól kivételt képeznek a mentők és az egészségügyi dolgozók gépjárműi.

Szilvási Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!