TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2017.10.28. 06:57

Az egykor bevásárlóközpontnak indult csúf betontorzó helyére bowlingterem épülhet Miklóson

Pályázatokat nyújtott be, és egyet részben meg is nyert a törökszentmiklósi önkormányzat a tíz éve félbehagyott Piramis Center hasznosítására. A tervben egyebek mellett hivatali irodák, közösségi terek, és bowling­terem kialakítása is szerepel.

Évek óta csúfítja a városképet a félig elkészített épület

Fotó: Mészáros János

„Ez? Már mióta itt csúfoskodik!” – legyint bosszúsan egy járókelő Törökszentmiklós főutcáján, a Kossuth úton.

A Járási Hivatal mellett álló szürke betontorzó éppen tíz éve rontja a városképet, bevásárlóközpontnak épült volna, de nem fejezték be…

Az eredetileg két részből álló telket még 2005-ben, az akkori városvezetés és egy magántársaság adta el kilencvennyolcmillió forintért a Piramis T.S.M. Kft.-nek.

A feltételek között szerepelt, hogy a telken öt éven belül felépítenek egy 6 ezer 500 négyzetméteres, kétszintes épületet, mélygarázzsal.

A plázát 2006 novemberében alvállalkozók bevonásával el is kezdték építeni, ám még fél év sem telt el, és a kunhegyesi építési hivatal leállította a munkálatokat.

Az indok szerint a tervtől eltérő kivitelezés miatt. Az építtető az alvállalkozóknak is tartozott, a kintlévőség százötvenmillió forint volt.

A cég bedőlt, végül felszámolták, 2013-ban ­százmillió forintért hirdette meg a végelszámoló a törökszentmiklósi ingatlant. A városvezetés vissza is vásárolta, ismét az önkormányzaté lett a telek, rajta a félbemaradt betonépítménnyel.

Ezután egyebek mellett óvodát, sőt, tanuszodát is terveztek ide, de a helyszín egyiknek sem felet meg.

– A jelenlegi önkormányzat részben közösségi, részben irodai hasznosításban gondolkodik – árulta el a terveket Markót Imre polgármester. A városvezetés ugyanis tavaly két pályázatot is benyújtott az ingatlan hasznosítására.

– Az egyik egy ötszázmillió forintos pályázat, ebből a mélygarázsszint és az épület külső befejezését tervezzük, ennek az elbíráslása még folyamatban van.

– A másikat, melyből a belső funkciót alakítanánk ki – a közösségi és kulturális terek fejlesztésére irányulót – már megnyertük, igaz, csak az igényelt összeg felét, százharmincmillió forintot – tette hozzá a polgármester, aki hangsúlyozta, a két pályázat egymás nélkül nem tud megvalósulni.

– Intézményi központok, illetve­ hivatali irodák létrehozását is mérlegeljük. Az eredeti tervekben bowlingterem is szerepelt, ezt továbbra is szeretnénk megvalósítani.

 

Évek óta csúfítja a városképet a félig elkészített épület
Fotós: Mészáros János

– Az épület egy részét visszabontanánk, ezzel növelni szeretnénk a város számára hasznosítható terület nagyságát, a mélygarázsban részben zárt garázshelyeket, részben városi parkolókat alakítanánk ki – tette hozzá Markót Imre, aki azt is elmondta, az idők során a meglévő tartószerkezeti rendszer erősen korrodálódott, sőt, egy szakvélemény szerint már a kivitelezés során sem megfelelően készült az alapozás, ez azt jelenti, hogy ha hasznosítják az épületet, a már elkészült tartószerkezeti részeket is meg kell erősíteni.

Az épület újrahasznosításához a becslések szerint legkevesebb nyolcszázötvenmillió forintra lenne szükség.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!