Jászkunság

2017.10.24. 19:45

Az influenzafigyelő szolgálat elkezdte működését a megyében – Ön beoltatja magát?

A korábbi évekhez hasonlóan, az év negyvenedik hetében idén is megkezdte működését az influen­zafigyelő szolgálat – tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

A kép csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

A megye lakosságának mintegy húsz százalékát ellátó ötvenegy háziorvos, házi gyermekorvos hetente jelenti a járási hivatalok népegészségügyi osztályának az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek számát, 4 orvos pedig az in­fluenzavírus kimutatása céljából torokmintát is vesz laboratóriumi vizsgálatra.

Az influenzajárvány általában közösségekből – főleg gyermekközösségekből – indul ki, ezért a közösségi hiányzásokat ebben a szezonban is figyelemmel kísérik. A influenzafigyelő szolgálat első két hetében az influenzagyanús megbetegedések száma még nagyon alacsony volt.

Megyénkben valamennyi háziorvoshoz, házi gyermekorvoshoz, foglalkozás-egészségügyi orvoshoz kiszállították már a rizikócsoportba tartozó lakosok részére biztosított 51 ezer adag térítésmentes vakcinát.

A térítésmentes influenza elleni védőoltás jól meghatározott kör számára biztosított. Így a három évesnél idősebb krónikus betegek, egészségi állapottól függetlenül a hatvan éven felüliek, a várandós nők, vagy akik a gyermekvállalást az influenzaszezon időszakára tervezik.

A kép csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Rajtuk kívül pedig az ápolást/gondozást nyújtó otthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói számára adható.

A korábbi évekhez hasonlóan, a hat és harmincöt hónapos korú, krónikus betegségben szenvedő gyermekek, az immunhiányosak, valamint az egészségügyi intézményekben tartósan ápoltak, illetve a csecsemő- és gyermekotthonok lakói részére is térítésmentesen biztosított az oltóanyag.

Természetesen mindezen túl bárki más megvásárolhatja orvosi vényre a gyógyszertári forgalomban lévő influenza elleni vakcinát, hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Szilvási Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!