JÁSZSÁG

2017.10.21. 11:24

Egyre többen járnak el az egészségmegőrző programokra

Az egészségmegőrzéssel, a betegségek megelőzésével összefüggő feladatokat számos esetben vállalják fel civil szervezetek, az önkormányzatok.

Rendszeres egészségügyi programokra van szükség az eredményes munkához. Képünk az egyik, Jászapátin zajlott ilyen eseményen készült

Fotó: Banka Csaba

A helyi közösségek munkájára – amire jászsági példát is találhatunk – egyre nagyobb szükség lesz az elkövetkezőkben.

– Azt érzékelem, hogy egyre többen távoznak közülünk még aktív korukban, sajnos immár a negyvenes korosztály tagjai közül is sokakat kell búcsúztatnunk – jegyezte meg a minap Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármestere, amikor a népességmozgás térségi folyamatairól, a helyi lakosságszám alakulásáról adott tájékoztatás lapunknak.

– A társadalom egészét tekintve egyre inkább oda kell figyelnünk ezekre a jelekre, és akár helyi szinten is – igaz, ez ennél összetettebb, az egész országot érintő kérdés – megoldási terveket kell kidolgozni – mondta.

A településvezető hozzátette, hogy mindenképpen keresni kell az okokat, és az egészségmegőrzés a betegségek megelőzése érdekében kell az erőforrásokat felhasználni.

– Azt gondolom, hogy az elkövetkező években ez lesz az egyik legfontosabb feladat az országban, illetve helyi szinten is. Az önkormányzatok sajátos eszközeikkel hozzá tudnak járulni a megoldáshoz, például városunkban több alkalommal is finanszíroztunk egészségügyi szűréseket.

– Azt tervezzük, hogy együttműködve a háziorvosokkal, egészségügyi szakemberekkel ezen kört szeretnénk kibővíteni. Illetve ide tartozik például az is, hogy rendszeresen támogatjuk eszközökkel a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház működtetését.

Rendszeres egészségügyi programokra van szükség az eredményes munkához. Képünk az egyik, Jászapátin zajlott ilyen eseményen készült
Fotós: Banka Csaba

– A statisztikai adatok és a napi tapasztalat is azt mutatja, hogy a negyven-hatvan éves korosztály tagjai különösen veszélyeztetettek – mutatott rá dr. Völgyi István jászapáti háziorvos, a praxisközösség helyi koordinátora, Jászapáti alpolgármestere.

Az elmúlt években folyamatosan dolgoztak azon, hogy felmérjék a település, illetve a szomszédos Jászkisér és Jászivány lakóinak egészségi állapotát, valamint egészségügyi szűrőprogramokat is szerveztek, a betegségek megelőzését célzó tájékoztatókat tartottak, tartanak.

A tapasztalat pedig egyértelműen az volt, hogy az ilyen akciók segítettek időben észlelni a betegségek kialakulását, ami esélyt teremt a hatékony gyógyítási módok kidolgozására.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a megszerzett tapasztalatok birtokában tovább folytathassuk a munkát, illetve remélem lehetőség lesz arra, hogy ki is terjesszük a tevékenységet úgy, hogy ismereteinket másoknak is átadjuk.

Minél korábban el kell kezdeni

A felnőttkorú lakosság körében megvalósuló egészségügyi szűrőprogramok, prevenciós vizsgálatok mellett az egyik legfontosabb feladat a szakemberek szerint – jegyezte meg dr. Völgyi István –, hogy a fiatalokat minél korábban elérjük különböző egészségnevelő programokkal.

Az egészséges életmódra nevelés rendkívül fontos terület. Ebben a munkában nem csak az egészségügyi dolgozók vesznek részt, sikerült bevonnunk közreműködőként az általános iskolákat is az érintett településeken.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!