SZOLNOK

2017.10.11. 11:29

Helikoptert hall Szolnok felett? – mert légi felderítő gyakorlatot tartanak (videó, galéria)

Befejező hetéhez érkezett a Magyar Honvédség szolnoki Béketámogató Kiképző Központban zajló 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC).

A komoly megfigyelőmunkát is lehet jókedvűen végezni – derült ki a helikopterben

Fotó: Mészáros János

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével kedden légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre a hallgatók. Ennek része volt, hogy a leendő ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelői alacsony magasságon tájékozódjanak, és információkat gyűjtsenek a műveleti területről...

A felkészülők a bázisról reggel felszállva, Mi–8-as szállító-helikopterrel hajtottak végre terepfelderítő repülést. A katonai megfigyelők első feladatként a RepTár udvarán álló repülőeszközöket szemrevételezték a levegőből, ezt követően pedig Tiszapüspöki felett a szimulált árvíz utáni helyzetet és az esetleges károkat elemezték.

A komoly megfigyelőmunkát is lehet jókedvűen végezni – derült ki a helikopterben
Fotós: Mészáros János

Majd Besenyszög felé véve az irányt, információt gyűjtöttek egy „bejelentett tüntetésen résztvevő tömeg” méretéről, vonulási útvonaláról, és az ott zajló eseményekről kellett jelentést tenniük.

Ezután Jászladány térségében egy esetleges katonai csapatmozgásról érkezett bejelentés valódiságáról kellett megbizonyosodni, majd Újszász fölött elrepülve, a település északnyugati részén lévő vasúti elágazás állapotát kellett felmérniük.

Végül Szolnok északi részén, a Malomszögi híd állapotfelmérést hajtották végre a felderítők.

A hét utolsó felében, a felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlaton adnak számot a megszerzett tudásukról.

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, EBESZ, EU és más szervezetek által vezetett megfigyelői missziókban vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

Nemzetközi katonai megfigyelő lehet belőlük

Hazánk immáron húsz éve tart IMOC-felkészítést.

Ez évben, a szeptember 25-én kezdődött és e hétvégén záruló, háromhetes tanfolyam harmincegy résztvevője közül huszonöten – tizennyolc országból – külföldről érkeztek: Burkina Faso, Egyiptom, Észtország, Fehéroroszország, Georgia, Kanada, Kazahsztán, Kína, Marokkó, Mauritánia, Németország, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Spanyolország, Srí Lanka és Zimbabwe delegált hallgatót.

A magyar felkészülők közül két rendőr és négy katona vesz részt az IMOC-on.

Az oktatói csoportba Bosznia-Hercegovinából, Finnországból és Németországból érkeztek a magyarok mellé. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika, a tolmácskezelés és a kulturális különbségek kezelése.

A gyakorlati foglalkozások sorában található angol nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, illetve – kedden – helikopteres légi felderítés is.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!