ÚJLŐRINCFALVA

2017.10.09. 15:30

Kézikönyv készül Újlőrincfalva arculatáról

A falu múltját és jellegzetességeit figyelembe véve szeretnék alakítani a település arculatát, ezért kézikönyv készül, hogy segítse a település rendezési tervét.

A kiadványban irányelvek kapnak helyet. Kijelölik, hogy a jövőben mi az, ami támogatható és mi az, ami nem. Zsebe Zsolt településvezető hívta fel a figyelmet, hogy Újlőrincfalván is épültek sorházak, melyek idegenek a tájtól és az utcaképtől.

A kézikönyv szerint ez nem lesz követendő példa, inkább az olyan egyedi megoldások felé szeretnék terelni a gondolkodást, mint az új könyvtárépület, mely ötvözi a hagyományosat a modernnel, és mindenekelőtt hordozza a településre jellemző építészeti jegyeket.

A kézikönyv lehetőséget teremt majd arra is, hogy felleljék és példaként állítsák a településen található népi motívumokat tartalmazó épületeket.

Az 1876-os nagy árvíz után költöztették át a mai Újlőrincfalvára az elöntött Tiszahalász körülbelül négyszáz családját. Az áttelepítés következtében a falu mai utcaképe nem spontán, nem történelmi, hanem tudatosan tervezett. Ezen szeretnének változtatni.

U. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!