Kenderes

2017.10.21. 15:26

A köztisztaság megtartásáért módosítottak a szabályzaton Kenderesen

Az önkormányzat a köztisztaság fenntartásának kérdéseivel, a közösségi együttélés alapvető szabályaival is foglalkozott legutóbbi ülésén.

Dr. Gaszparjan Karen jegyző

Fotó: Daróczi Erzsébet

Miért volt erre szükség? – kérdeztük dr. Gaszparjan Karen jegyzőtől.

– Korábban is volt hasonló rendeletünk, amit a lakossági szokások indokoltak. Most a megváltozott jogi szabályozás miatt módosítottuk azt. Szeretnénk következetesen betartatni a jogszabályban előírtakat, hogy a város még inkább rendezett legyen.

– Mivel nincs településünkön közterület-felügyelő, így rendeletünkben olyan kötelező érvényű magatartási szabályokat is megfogalmaztunk, amelyek betartása, betartatása elősegítheti Kenderes és Bánhalma köztisztasági állapotának javulását.

– A hatálya kiterjed a város közigazgatási területére, mind a magán és jogi személyre és minden ingatlantulajdonosra, használóra – mondja a jegyző.

A rendeletben több fogalmat – járda, közterület, ingatlanhasználó, ingatlan előtti közterület – is részletesen megfogalmaztak éppúgy, mint azt, hogyan kell tisztán tartani az egyes ingatlanokat a hó- és síkosságmentesítésen át a gyom- és rágcsálómentesítésig.

A hivatalhoz beérkezett korábbi lakossági jelzések és a személyes tapasztalatok alapján is szükség volt ezeket a kérdéseket rendezniük.

A szakember szerint így számon kérhető, ha valaki nem tartja rendben például az ingatlana előtt a csapadékvíz-elvezető árkot, vagy elhanyagolja portáját.

Dr. Gaszparjan Karen jegyző
Fotós: Daróczi Erzsébet

A rendelet szankciókat is tartalmaz, közigazgatási eljárást lehet kezdeményezni természetes, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel szemben is, ha az előírt kötelezettségek teljesítését elmulasztja, vagy a körülírt tilalmakat megszegi.

Bűncselekmény, vagy olyan magatartás, amit a szabálysértési törvény külön szabályoz, abban a rendőrség vagy a járási hatóság továbbra is az illetékes.

Az önkormányzati tilalmak megszegőjével szemben 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki, de mint a hivatalvezető elmondta, nem a büntetés, hanem a megelőzés a céljuk. Az önkormányzat évek óta küzd a sok üresen álló, jórészt már kifosztott épületek kérdésével, a rendezetlen, üres portákkal.

Ez is indokolta az erre vonatozó szabályok megalkotását éppúgy, mint az illegális szemétlerakások ügye. Bár utóbbit a közmunkaprogram segítségével igyekeznek felszámolni, de így is rendszeresen találnak a határban több mázsa illegálisan kirakott építési törmeléket, szemetet. A szigorítással, a szúrópróbaszerű ellenőrzéssel ezt is szeretnék visszaszorítani.

A közösségi együttélés szabályait – az éjszakai nyugalmat a közterületeken, otthonokban, a boltok, üzletek nyitva tartását, a guberálók kérdését – magasabb szintű jogszabály szabályozza, így azokat a helyi rendeletből most kivették.

A közbiztonság érdekében a forgalmas pontokra évekkel ezelőtt kiépített kamararendszert említette meg a jegyző, aminek már látszik az eredménye, javult a településen a közbiztonság és a közterületi viselkedés is.

Daróczi Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!