CSÖKKEN A MUNKANÉLKÜLISÉG

2017.10.04. 13:59

Ha így megy tovább, hamarosan egy munkanélküli sem lesz a Jászságban

A nyári hónapokban sem állt meg az álláskeresők számának csökkenése a Jászságban. A cégek leginkább már munkaerőhiánnyal küzdenek. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember-utánpótlás képzése.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kistérség cégei folyamatosan keresik a munkavállalókat, a nyár végén az egyes településeken 2,5 százalék, illetve 8,5 százalék között mozgott az álláskeresők aránya.

A jól működő ipari parkokkal, termelőcégekkel rendelkező városokban folyamatosan három százalék alatt maradt a mutató. Hatásuk pedig a Jászság egészében, illetve a környező mikro­régiókban is érzékelhető.

Az aktív korú lakosság számához viszonyítva a legalacsonyabb szinten Jászfényszarun volt a munkanélküliség, a két és fél százalékos arány egyébként az egész megyét tekintve a legkedvezőbb adat.

A Jászságban a legmagasabb arányszámokat Jásztelken regisztrálták a nyári hónapokban.

– Annak idején az Orion-­gyár bezárását sokként élték meg a helyi munkavállalók – emlékezett vissza Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester.

– Akkor az egész megyében nálunk volt a legmagasabb ez a szám. Természetesen nagyon jó hírként vesszük tudomásul, hogy mostanra lényegében megszűnt a munkanélküliség, és munkaerő­hiánnyal kell szembenézni.

Azok számára, akik a versenyszférában nem tudnak állást találni, továbbra is működtetjük a közfoglalkoztatási programokat, amelyek lehetőséget teremtenek az elhelyezkedésre.

A polgármester hozzátette, hogy ez idő szerint már a szakképzésre helyeződik át a hangsúly.

A cégek egyre inkább azon dolgoznak, hogy megteremtsék saját szakemberutánpótlás-bázisukat.

Ezt mutatja például az is, hogy a városban néhány héttel ezelőtt nyitotta meg a német tulajdonú thyssenkrupp vállalat tanműhelyét, ahová Jászberényből, illetve Szolnokról járnak a fiatalok.

A nyolc és fél százalékos, jelenleg legmagasabb térségi álláskeresői arányszámmal bíró Jásztelken is folyamatosan újabb állásajánlatokkal jelennek meg a környező települések vállalkozásai.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Rendszeresen előfordul, hogy a közfoglalkoztatás keretében nálunk dolgozók a versenyszféra cégeinél találnak munkát – jegyezte meg érdeklődésünkre Tóth Nóra, Jásztelek polgármestere.

– Akiknek ez nem sikerül, azok közül a legtöbben a megfelelő iskolai végzettség hiánya miatt nem találnak maguknak állást, de sajnos olyan is van, aki valami miatt nem is keresi a munkalehetőségeket.

Kistelepülésünkön jelenleg ötvenöten dolgoznak a közfoglalkoztatás valamelyik programjában.

Közelről látni a szakmákat 

Szatmári Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke egy nemrégiben zajlott gazdasági fórumon rámutatott, hogy a munkaerőhiány kezelése a térségi cégek legfontosabb feladatai között szerepel az utóbbi időszakban. Hozzá­tette, a vállalkozásoknak minél

inkább a fiatalok közelébe kell kerülni. A diákoknak ugyanis a pályaválasztás, a duális képzés segítése érdekében minél előbb valós termelési szituációkkal kell találkozniuk.

Banka Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!