KISÚJszállás

2017.10.09. 20:00

Ez aztán a lelkesedés: néhány barát elkezdte együtt felújítani a kisúji gémeskutakat

Várhatóan 2018 június végére végeznek a munkálatokkal.

A téglagyári gémeskút helyreállítása már elkezdődött

Fotó: Daróczi Erzsébet

Tóth Tünde festőművész foglalta össze a kezdeteket: egy szomjas „mai betyár” – Papp Zsolt – a határban lovát szerette volna megitatni, de csak egy törött hórihorgas gémest talált.

Üres volt az itató, a következő, sőt a harmadik kútnál sem járt szerencsével. Bánatában belefújt kürtjébe, hátha meghallják az emberek, hogy jöjjenek, segítsenek helyreállítani legalább az egyiket.

Így kezdődött. A Téglagyár melletti kutat a múlt század közepén építette Paszternák János és brigádja. Most Szepesi Jenő és Tóth Tünde kezdeményezőkkel Nagy István Zoltán felmérte a kút állapotát, és meghatározta a teendőket.

A téglagyári gémeskút helyreállítása már elkezdődött
Fotós: Daróczi Erzsébet

A terület tulajdonosa, Bozó Kálmán anyagi segítséget biztosított a munkákhoz, így Szepesi Jenő, Papp Zsolt, Borók Sándor, Monoki Imre, Papp Eszter, Posztós Sándor, Püspöki László, Tóta Tibor és Újfalusi Pál szeptemberben elbontotta a kávát, megtisztította a területet, majd a peremet erősítették meg.

A gém cseréje jövőre következik, kézi erővel kívánják felállítani az új ostorral, vödörrel együtt, várhatóan június végén.

D. E.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!