JÁSZSÁG

2017.10.18. 19:57

Már nemcsak halálesetkor tűznek ki zászlót Pusztamonostoron, hanem egy baba születésekor is

A lakosságszám állandó, vagy enyhén emelkedő, annak ellenére, hogy a halálozások száma meghaladja a születésszámot, a Jászság több településén ugyanis egyre inkább jellemzővé válik, hogy az álláshelyekre érkező munkavállalók idővel a letelepedés mellett döntenek.

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Folyamatos a munkahelykínálat, így egyre többen döntenek úgy, hogy letelepednek a városban – mondta érdeklődésünkre Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármestere.

– A tendencia leginkább az ingatlaneladásokból figyelhető meg – tette hozzá.

Mint mondta, a jó állapotban lévő házak gyorsan elkelnek, és az áruk is emelkedik. Ráadásul immár az új lakások építése is megkezdődött, mindez jellemzően jó egy éve tapasztalható Jászárokszálláson – tudtuk meg.

Gergely Zoltán kiemelte, hogy a beköltözők miatt nem csökken a város összlakosságszáma.

Pusztamonostor Jászárokszállás, Jászfényszaru, illetve Jászberény között helyezkedik el, ami pozitív folyamatokat indított el a kistelepülésen.

Sári Ferenc polgármester elmondta, hogy a három városban működő cégek által kínált munkahelyek, illetve a jó közlekedési lehetőségek miatt számos család döntött úgy, hogy a falut választja lakóhelyéül.

„A halálozások száma a községben sajnos kétszer annyi, mint a születések száma”

– mutatott rá a szomorú tényre a polgármester.

– Az viszont biztató, hogy az elmúlt években mindig született annyi gyermek, hogy a település iskolájában lehetőségünk volt egy osztály indítására, a lakosságszám pedig a betelepülések miatt nem csökken – jegyezte meg Sári Ferenc.

A településvezető hozzátette, hogy a várható infrastrukturális fejlesztések hatására további családok érkezésére is számítanak.

– Szerencsére az elvándorlás sem nagyarányú a községben, de fontosnak tartjuk azt, hogy az ide költöző munkavállalók, illetve a Pusztamonostoron élők a családalapítást is a faluban tervezzék. Mindezt szerettük volna egyértelműen jelezni is mindenki felé, ezért döntöttünk a „babazászlók” kitűzéséről.

– Az mindenki számára ismert, hogy amikor a községben haláleset történik, és az elhunyt valamely közintézményben dolgozott, akkor tiszteletünk és részvétünk jeleként kitűzzük a községházára a fekete zászlót.

– A babazászlók kitűzésével pedig örömünket kifejezve szeretnénk a helyi családok kisbabáit köszönteni születésükkor.

Munkásjáratok indulnak

Hosszú ideig Jászladányon volt a legmagasabb az álláskeresők aránya a Jászságban. Az utóbbi hónapokban ez a helyzet megváltozott, ugyanakkor a lakosságmozgásban egyelőre nincs változás – tudtuk meg a polgármestertől.

Bertalanné Drávucz Katalin elmondta, nem jellemző a nagyközségben a munkahelyek ösztönözte elvándorlás, hasonlóképp nem jellemző a betelepülés sem.

– Egyrészt helyben is működik olyan üzem, ahol elhelyezkedhetnek az álláskeresők – mondta a polgármester –, másrészt a vállalkozások rengeteg buszjáratot üzemeltetnek annak érdekében, hogy közvetlenül beszállíthassák munkavállalóikat az üzemekbe.

Az elhelyezkedők magas számával arányosan a közfoglalkoztatásban alkalmazható helybéliek száma is csökken.

Banka Csaba

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!